kömin killan hankkeet

Konginkangas teet Muisto ja Maisema

Konginkankaalla on upea luonto, mahtavat metsät, upeat vesistöt, ainutlaatuinen historia, vanhat rakennukset ja mielenkiintoiset tarinat. Nämä sanat kuvaavat Konginkangasta parhaiten ja näin syntyivät nimet Maisema ja Muisto. Maisema tee on mustikka-vadelma teetä ja Muisto earl gray klassikko teetä.

Kuvat kauniisiin pakkauksiin ottivat Eija Krook, Muisto ja Marika Hämäläinen, Maisema. 

Teetä voit ostaa Konginkankaalta ja Äänekoskelta.

Konginkangas: Tanja, 040-5420 652, Merja, 040-7627 914

Äänekoski: Miia, 040-8435 311

 

Konginkankaalle omat omenalajikkeet! 

Kömin Kilta kävi tutustumassa satavuotiaisiin omenatarhoihin Räihässä ja Riihilahdella syyskuun alussa. Kymmenistä eri puista valittiin kaksi erilaista joista vartetaan talven aikana Konginkankaan omat omenalajikkeet. Punainen pehmeä omena on raikas, keltainen lajitoveri kirpsakka ja maukas.

Uusille lajikkeille tarvitaan nimet, joten ehdota puille nimiä ja osallistut samalla yhden taimen arvontaan. Nimiehdotusten lisäksi voit varata oman taimen tai useammankin ottamalla yhteyttä. Yhden taimen hinta on 7-18 €. Konginkankaan omenalajikkeiden nimet julkistetaan kesällä 2021satamassa!

Soita, laita viestiä tai sähköpostia tai tiputa ehdotuksesi/varauksesi postilaatikkoon.

Tanja, 040 - 542 0652

kominkilta@gmail.com

Karoliinantie 16 a 1, Konginkangas

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

JUURET KESKI-SUOMESSA -hanke 

- tutkii, julkaisee, keskustelee, asettaa näytteille

Juuret Keski-Suomessa -hanke on Kotiseutuyhdistys Kömin Killan tutkimushanke. Siinä tallennettiin arvokasta kansanperintöä ihmisistä, joiden elämänpolku on johtanut Keski-Suomesta ulkomaille ja mahdollisesti takaisinkin. Keräsimme historiaa kyselyn, haastattelujen, kuvien, korttien ja muiden aineistojen avulla

Hanke tutki ulkosuomalaisten ja paluumuuttajien tarinoita. Hankkeessa kerättyyn tutkimustietoon pohjaten aineistosta julkaistaan kirja ja järjestetään tapahtuma ja museonäyttely monikulttuurisuuden arvostuksen lisäämiseksi ja ihmisten tarinoiden tallentamiseksi. Samalla hanke toteuttaa ulkosuomalaisten ja paluumuuttajien juurihoitoa ja lisää paikallista ymmärrystä elämän kirjosta ulkomailla.

Kaikki haastatellut on kutsuttu kutsuvieraiksi tapahtumaan. Heitä on lupautunut nelisenkymmentä kertomaan elämästään, harrastuksistaan, kilpailuistaan, taiteestaan, tuotoksistaan.

Konginkankaan kesäpäivät toivottaa lämpimästi tervetulleiksi ulkomaille muuttaneet ja paluumuuttajat lämpimään yhdessäoloon konginkankaalaisten, kesäasukkaiden, naapureiden, sukututkijoiden, kotiseuturakkaiden ja koko Keski-Suomen väen iloiseen Suomi-tapaamiseen. Tiedossa on luokkakokouksen malliin mukaansatempaavaa ohjelmaa, vanhojen ystävysten tapaamista, seurustelua, Keski-Suomen herkkuja, musiikkia ja naurua. Ohjelmaa on niin lapsille, lastenmielisille, lautapeliharrastajille, teatterilaisille, runoniekoille, kuorolaisille, kirkkoväelle, monikulttuurisuudesta kiinnostuneille kuin aikuisillekin.

Kesäpäivien ohjelma on monen, monen  yhdistyksen ja talkoolaisen työn tulos. Kesäpäiviä koordinoi Konginkankaan kyläyhdistys ry. ja Kömin Kilta ry vastaa ohjelmasta. 
Lisätietoja: Tanja Rämä puh. 040 542 0652, sähköposti tanja.rama (at) gmail.com ja ohjelmaan liittyen Kömin Kilta, Marjatta Huhta, marjatta.huhta(at)outlook.com.

Konginkankaalta maailmalle -kirja tekee tunnetuksi Konginkankaalta lähteneiden ja sinne palanneiden elämäntarinoita. Saamme tietoa maailmankolkista, joissa suomalaiset ovat eläneet ja maailmalla matkanneet. Vielä on elossa niitä, jotka ovat itse muuttaneet, ja tallentaa heidän ensi käden tietonsa kuvin ja sanoin. Miten kokemus on muokannut omaa, perheen ja jälkeläisten kulttuuria. Mitä osaamista ja arvostusta muodostunut?  On tärkeää tallentaa tieto näiden rohkeiden ihmisten elämänkohtaloista vielä nyt kun vielä on ensi käden tietoa tarjolla. 

Kesään 2019 mennessä löydettyä

Vuonna 2018 kerättiin paikkakunnalla tiedettyjen lähtijöiden osoitteita puskaradiolla. Osoitteita löytyi yli 200, joille lähetettiin kyselytutkimus. Osa vastasi suomeksi, osa ruotsiksi, osa englanniksi. Palautettuja vastauksia on tullut yli 80. Lisäksi on tehty täydentäviä haastatteluja yli 30 joko kasvokkain, WhatsAppilla tai Skypessä. Olemme saaneet tarinoiden lisäksi valokuvia, kortteja, esineitä, julisteita, lehtileikkeitä, kirjoja ja muuta aineistoa. 

Muuttoaaltoja on ollut suurempia ja pienempiä: vuosisadan vaihteessa USAaan ja Kandaan ja 60-70-luvulla Ruotsiin. Jälkimmäisestä aallosta on vielä ensikäden lähtijöitä haastateltavissa, vuosisadan vaihteen ihmisistä vain toisen käden tietoa.

Olemme löytäneet mielenkiintoisia tarinoita: koneistaja, linnojen restauroija, asfaltoija, autokilpailupokaalien voittaja, konttoristi, urheiluopettaja, tarkastaja, kauhapyöräkoneen kuljettaja, päivä-äiti, laboratorionhoitaja, viinikassa, antikvariaatin pitäjä, lentoemäntä, palkkasihteeri, fagotisti, siivooja, terapeutti, pappi, kivimies, kanttori, linjanajaja, lähetyssaarnaaja, peltiseppä, professori, tekstiilityöläinen, maailmanympäripurjehtija. Kirjamme näistä ja muuttajista yleensä valmistuu kesällä 2020 ja Kyläpäivät siirtyivät koronan vuoksi kesään 2021.

Muistoissa Mikko

- MIKKO Niskanen -TAPAHTUMA KONGINKANKAALLA 28.6.2019

Elokuvaohjaaja Mikko Niskasen syntymästä tuli 90 vuotta vuonna 2019. Marjo Steffanssonin upouusi kirja Mikon matkassa julkistettiin, Mikko Niskasesta järjestettiin näyttely, kerrottiin tarinoita ja katsottiin katkelmia hänen elokuvistaan. 

Tapahtuma järjestettiin osana Konginkankaan kyläpäiviä. Paikallisia tarinoita kertovat Mikon lapset Pia Håland ja Jorma Niskanen, Mikon sukulaiset, Käpykolon rakentajat, filmien kuvauksissa avustaneet kyläläiset. Tutustuimme filmiotteisiin, joita kaikkia ei ole missään edes näytetty. Kävimme Nuoruuteni savotat -elokuvan kuvauspaikoilla Kalliojärvellä. Tutustuimme Mikko-näyttelyyn kotiseutumuseolla ja Mikon hautapaikkaan. Juhlan järjestivät Kotiseutuyhdistys Kömin Kilta ry sekä Konginkankaan Kyläyhdistys paikallisten järjestöjen avulla.

  • Konginkankaan Kotiseutumuseo. Vaihtuvan näyttelyn teemana heinäkuussa 2019 Mikko Niskanen.

  • Retkiä heinäkuussa: 

    Kylä - kotiseutuaatteen kehto 
    5.7.2019.  Retki Kömin Killan ensimmäisen puheenjohtajan, piiriesimies ja opettaja Kustaa Laitisen perheeseen ja sukuun sekä Lepolan tilan asuinsijoille Riihilahden kylätuvalle.
    Ruukkilaisen työnäytepäivä 13.7.2019. Retki Räihään Myllypohjalle tutustumaan puunkorjuun, uiton, tervanpolton ja ruukkilaisuuden perinteeseen.
    Kömin komea rakennuskanta  20.7.2019.  Tutustutaan yli 100-vuotiaisiin rakennuksiin:Konginkankaan kirkko (Kuorikoski), Vanha koulu (Jokela), Lotta Svärdin talo.
    Kurikkaharjun taistelut ja Maatalousmuseo 27.7.2019. Ruotsi-Suomen sotilaat kulkivat Korsholmanlinnasta Olavinlinnaan Kongintaipaleen kautta. Kurikkaharjun taistelut Isonvihan aikaan tapahtuivat 1714-15 Liimattalan kylän kupeessa. 

Perinnekukkapenkki

Konginkankaan satamaan perustettiin kesällä 2017 perinnekasvipenkki Kotiseutukerho Kömin Kilta ry:n, Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopiston ympäristönhoitajaopiskelija Jaana Tullilan, kasvien ja kukkapenkin materiaalien lahjoittajien sekä ahkerien talkoolaisten yhteisvoimin.

Kotiseutukerho Kömin Kilta ry:n puheenjohtaja Reetta Korjonen ihastelee kasvien rehevyyttä syksyllä 2018.

Koiviston uuni

 

 

Kömin Killan adoptoima monumentti, Koiviston 1800-luvun lopulla rakennetun pirtin lohkokiviuuni sijaitsee hämyisessä sammalkuusikossa Kilpimäen juurella. Käy katsomassa metsän taikaa!

Salmutex -puvut

Kömin Kilta ry tallensi Konginkankaalla toimivan miesten pukuja valmistavan Salmutex Oy:n toimintaa syksyllä 2014. Dokumenttiaineistosta on tehty kuvakertomus.

Takaisin sivulle Kömin Kilta.   

 

kotisivut yrityksille ja yhdistyksille: keski-suomen verkkomedia