kömin killan hankkeet

 

Konginkankaalta maailmalle -hanke

Konginkankaalta maailmalle -kirja tekee tunnetuksi Konginkankaalta lähteneiden ja sinne palanneiden elämäntarinoita. Saamme tietoa maailmankolkista, joissa suomalaiset ovat eläneet ja maailmalla matkanneet. Vielä on elossa niitä, jotka ovat itse muuttaneet, ja tallentaa heidän ensi käden tietonsa kuvin ja sanoin. Miten kokemus on muokannut omaa, perheen ja jälkeläisten kulttuuria. Mitä osaamista ja arvostusta muodostunut?  On tärkeää tallentaa tieto näiden rohkeiden ihmisten elämänkohtaloista vielä nyt kun vielä on ensi käden tietoa tarjolla. 

Ole mukana tekemässä historiaa ja anna muuttajan osoite, että saamme lähettää kyselyn. Vastaaminen voi olla nimetöntä tai kuvin kanssa nimellä.

 

MUISTOISSA MIKKO 

- MIKKO Niskanen -TAPAHTUMA KONGINKANKAALLA 28.6.2019

 
Elokuvaohjaaja Mikko Niskasen syntymästä tuli 90 vuotta vuonna 2019. Marjo Steffanssonin upouusi kirja Mikon matkassa julkistettiin, Mikko Niskasesta järjestettiin näyttely, kerrottiin tarinoita ja katsottiin katkelmia hänen elokuvistaan. 

Tapahtuma järjestettiin osana Konginkankaan kyläpäiviä. Paikallisia tarinoita kertovat Mikon lapset Pia Håland ja Jorma Niskanen, Mikon sukulaiset, Käpykolon rakentajat, filmien kuvauksissa avustaneet kyläläiset. Tutustuimme filmiotteisiin, joita kaikkia ei ole missään edes näytetty. Kävimme Nuoruuteni savotat -elokuvan kuvauspaikoilla Kalliojärvellä. Tutustuimme Mikko-näyttelyyn kotiseutumuseolla ja Mikon hautapaikkaan. Juhlan järjestivät Kotiseutuyhdistys Kömin Kilta ry sekä Konginkankaan Kyläyhdistys paikallisten järjestöjen avulla.

 • Konginkankaan Kotiseutumuseo. Vaihtuvan näyttelyn teemana heinäkuussa 2019 Mikko Niskanen.

 • Retkiä heinäkuussa: 

  Kylä - kotiseutuaatteen kehto 
  5.7.2019.  Retki Kömin Killan ensimmäisen puheenjohtajan, piiriesimies ja opettaja Kustaa Laitisen perheeseen ja sukuun sekä Lepolan tilan asuinsijoille Riihilahden kylätuvalle.
  Ruukkilaisen työnäytepäivä 13.7.2019. Retki Räihään Myllypohjalle tutustumaan puunkorjuun, uiton, tervanpolton ja ruukkilaisuuden perinteeseen.
  Kömin komea rakennuskanta  20.7.2019.  Tutustutaan yli 100-vuotiaisiin rakennuksiin:Konginkankaan kirkko (Kuorikoski), Vanha koulu (Jokela), Lotta Svärdin talo.
  Kurikkaharjun taistelut ja Maatalousmuseo 27.7.2019. Ruotsi-Suomen sotilaat kulkivat Korsholmanlinnasta Olavinlinnaan Kongintaipaleen kautta. Kurikkaharjun taistelut Isonvihan aikaan tapahtuivat 1714-15 Liimattalan kylän kupeessa. 

Perinnekukkapenkki

Konginkankaan satamaan perustettiin kesällä 2017 perinnekasvipenkki Kotiseutukerho Kömin Kilta ry:n, Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopiston ympäristönhoitajaopiskelija Jaana Tullilan, kasvien ja kukkapenkin materiaalien lahjoittajien sekä ahkerien talkoolaisten yhteisvoimin.

Kotiseutukerho Kömin Kilta ry:n puheenjohtaja Reetta Korjonen ihastelee kasvien rehevyyttä syksyllä 2018.

Koiviston uuni

 

 

Kömin Killan adoptoima monumentti, Koiviston 1800-luvun lopulla rakennetun pirtin lohkokiviuuni sijaitsee hämyisessä sammalkuusikossa Kilpimäen juurella. Käy katsomassa metsän taikaa!

Salmutex -puvut

Kömin Kilta ry tallensi Konginkankaalla toimivan miesten pukuja valmistavan Salmutex Oy:n toimintaa syksyllä 2014. Dokumenttiaineistosta on tehty kuvakertomus.

Takaisin sivulle Kömin Kilta.   

 

kotisivut yrityksille ja yhdistyksille: keski-suomen verkkomedia