hankkeet

 

Muistoissa Mikko

- Mikko -tapahtuma Konginkankaalla 28.6.2019

 
Elokuvaohjaaja Mikko Niskasen syntymästä tulee kuluneenksi 90 vuotta. Marjo Steffanssonin upouusi kirja Mikon matkassa julkistetaan. Juhlimme kertomalla tarinoita, tutustumalla näyttelyyn ja katsomalla filminpätkiä.

Tervetuloa Mikko-tapahtumaan Konginkankaalle 28.6. 2019 klo 11-19 osana Konginkankaan kyläpäivien ohjelmaa 28.6.-30.6.2019. Juhlimme sharmikkaan ja särmikkään elokuvaohjaaja Mikko Niskasen elämää.

Tapahtumassa paikallisia tarinoita kertovat Mikon lapset Pia Håland ja Jorma Niskanen, Mikon sukulaiset, Käpykolon rakentajat, filmien kuvauksissa avustaneet kyläläiset. Tutustumme filminotteisiin, joita kaikkia ei ole missään edes näytetty. Käymme Nuoruuteni savotat -elokuvan kuvauspaikoilla Kalliojärvellä. Tutustumme Mikko-näyttelyyn kotiseutumuseolla ja hautapaikkaan. Kirkossa klo 17.00 juhlimme Mikon elämää ja julkistamme Äänekosken kaupunkisanomien päätoimittaja Marjo Steffanssonin Mikon elämästä kertovan upouuden kirjan!  Tervetuloa! 15 euron lounaslipulla saat lounaan ja kahvit. Juhlan järjestävät Kotiseutuyhdistys Kömin Kilta ry sekä Konginkankaan Kyläyhdistys paikallisten järjestöjen avulla.

 • Konginkankaan Kotiseutumuseo avoinna heinäkuussa pe 12 – 18 ja la 10 - 12, Kirkkotie 2. Vaihtuvan näyttelyn teemana Mikko Niskanen.

 • Retkiohjelma heinäkuussa, neljä retkeä. Lähtö Kotiseutumuseolta, Kirkkotie 2:

  Kylä - kotiseutuaatteen kehto. Retki 1.
  Pe 5.7.klo 12.00 – 16.00.  Retki Kömin Killan ensimmäisen puheenjohtajan, piiriesimies ja opettaja Kustaa Laitisen perheeseen ja sukuun sekä Lepolan tilan asuinsijoille Riihilahden kylätuvalle.
  Ruukkilaisen työnäytepäivä. Retki 2.La 13.7.12.00-16.00. Retki vie Räihään Myllypohjalle tutustumaan puunkorjuun, uiton, tervanpolton ja ruukkilaisuuden perinteeseen.
  Kömin komea rakennuskanta. Retki 3. La 20.7.12.00- 16.00.  Lähtö Kotiseutumuseolta, Kirkkotie 2.  Tutustutaan yli 100-vuotiaisiin rakennuksiin:Konginkankaan kirkko (Kuorikoski), Vanha koulu (Jokela), Lotta Svärdin talo.
  Kurikkaharjun taistelut ja Maatalousmuseo. Retki 4. La 27.7.12.00- 16.00. Lähtö Kotiseutumuseolta, Kirkkotie 2.Ruotsi-Suomen sotilaat kulkivat Korsholmanlinnasta Olavinlinnaan Kongintaipaleen kautta. Kurikkaharjun taistelut Ison vihan aikaan tapahtuivat  1714 - 15 Liimattalan kylän kupeessa. Katso lisää kesäohjelmasta

Konginkankaalta maailmalle -hanke

 

Konginkankaalta maailmalle -kirja tekee tunnetuksi Konginkankaalta lähteneiden ja sinne palanneiden elämäntarinoita. Saamme tietoa maailmankolkista, joissa suomalaiset ovat eläneet ja maailmalla matkanneet. Vielä on elossa niitä, jotka ovat itse muuttaneet, ja tallentaa heidän ensi käden tietonsa kuvin ja sanoin. Miten kokemus on muokannut omaa, perheen ja jälkeläisten kulttuuria. Mitä osaamista ja arvostusta muodostunut?  On tärkeää tallentaa tieto näiden rohkeiden ihmisten elämänkohtaloista vielä nyt kun vielä on ensi käden tietoa tarjolla. 

Ole mukana tekemässä historiaa ja anna muuttajan osoite, että saamme lähettää kyselyn. Vastaaminen voi olla nimetöntä tai kuvin kanssa nimellä.

 

Perinnekukkapenkki

Konginkankaan satamaan perustettiin kesällä 2017 perinnekasvipenkki Kotiseutukerho Kömin Kilta ry:n, Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopiston ympäristönhoitajaopiskelija Jaana Tullilan, suuren joukon kasvien ja kukkapenkin materiaalien lahjoittajien, sekä ahkerien talkoolaisten yhteisvoimin.

Kotiseutukerho Kömin Kilta ry:n puheenjohtaja Reetta Korjonen ihastelee kasvien rehevyyttä syksyllä 2018.

Koiviston uuni

 

 

Kömin Killan adoptoima monumentti, Koiviston 1800-luvun lopulla rakennetun pirtin lohkokiviuuni hämyisessä sammalkuusikossa sijaitsee Kilpimäen juurella. Käy katsomassa metsän taikaa!

Salmutex -puvut

 

Kömin Kilta ry tallensi museon ohjeistuksen pohjalta Konginkankaalla toimivan miesten pukuja valmistavan Salmutex Oy:n toimintaa syksyllä 2014. Syntynyttä dokumentointiaineistoa on hyödynnetty verkkosivujen sisällöntuotannossa. Dokumenttiaineistosta on tehty kuvakertomus.

Takaisin sivulle Kömin Kilta.   

 

kotisivut yrityksille ja yhdistyksille: keski-suomen verkkomedia