konginkankaan kotiseutumuseo
Konginkankaan kotiseutumuseo on entinen viljamakasiini, josta päätettiin tehdä museo vuonna 1953. Rakennus saatiin kunnostettua syksyyn 1956 mennessä ja seuraavan vuonna aloitettiin esineistön keruu. Museo sijaitsee aivan Konginkankaan kirkon vieressä.
Museon säännöllinen näyttely kuvaa maaseutuympäristön esineistöä ja elämää. Joka vuosi järjestetään myös vaihtuva näyttely. Viime vuonna näyttely ja tapahtuma olivat Mikko Niskasesta nimellä Muistoissa Mikko.
Vuonna 2020 Juuret Keski-Suomessa - näyttely. joka kuvaa ulkosuomalaisen ja paluumuuttajan elämää. Näyttely esittelee tapahtumia 1890-1990 Konginkankaalla, jolloin 260 lähti Amerikkaan vuosisadan alussa ja 600-700 Ruotsiin 1960-70 -luvuilla. Teemoina ovat mm. Amerikan-tarinat, Sotalapsuuden muistot, Työn sankarien elämää, Projektitöissä maailmalla ja Rakkaustarinoita. Näyttely kertoo myös Kouluttautumishingun tuottamia elämänkohtaloita ja Seikkailijoiden tarinoita. Kerrotaan myös Suomen ensimmäisen maailmanympärimatkaajan Alex Hytösen reissut.
Museo on avoinna kesäisin erikseen ilmoitettuna ajankohtana.
Juuret Keski-Suomessa -museonäyttelyyn osallistui heinäkuun aikana 800 kävijää. Näyttely on nähtävillä myös ensi kesänä 2021.
KONGINKANKAAN KOTISEUTUMUSEO
Konginkankaan kotiseutumuseo, Kirkkotie 2, 44400 Konginkangas
Lisätiedot ja esittelyt Reimarin Tupa/Reetta Korjonen, puh. 0400 386144.
Museotoiminnan voimahahmoja: Helena Ojanen (ent. Simonaho), Reetta Korjonen ja Marja Liisa Liimatainen, jotka kukin ovat toimineet Killan puheenjohtajina.
Esineistöä ovat lahjoittaneet paikalliset kotiseutuhenkiset kyläläiset etupäässä Kalaniemestä ja Räihästä. Museo on aikanaan kuulunut Konginkankaan kunnalle ja kunta on hoitanut esittelyn.
Kuntaliitoksen yhteydessä 1993 museo siirtyi Äänekosken kaupungin hallintaan. Sen jälkeen museosta ovat huolehtineet vapaaehtoiset kyläläiset, mm. Raija Tuomi ja Emil Kinnunen.
Museoon on kerätty noin 700 esinettä. Niihin kuuluu maatalouteen, kouluun, kirkkoon ja arkeen liittyvää esineistöä sekä kirjallista aineistoa. Vuosina 2014-17 esineistö inventoitiin ja luetteloitiin.
Museo on yleensä auki yleisölle kesä-heinäkuussa. Pysyvän näyttelyn lisäksi museossa on kesänäyttelyitä eri teemoilla: käsityöperinnettä, kouluperinnettä, valokuvanäyttelyitä, haastatteluäänitteitä sekä mm. kirkon esineistöä.
Takaisin sivulle Kömin Kilta.