kotiseutumuseo

 

Konginkankaan kotiseutumuseo on kirkonkylän käytöstä pois jäänyt, museoksi v. 1953 valittu viljamakasiini kirkon kupeessa. Rakennus saatiin kunnostettua syksyyn 1956 mennessä. Vuonna 1957 päätettiin aloittaa esineistön keruu, mutta historia ei kerro, milloin keruu täsmälleen alkoi. 

 

Museotoiminnan voimahahmoja: Helena Ojanen (ent. Simonaho), Reetta Korjonen ja Marja Liisa Liimatainen, jotka kukin ovat toimineet Killan puheenjohtajina.

Esineistön lahjoittivat paikalliset kotiseutuhenkiset kyläläiset etupäässä Kalaniemestä ja Räihästä. Museo on aikanaan kuulunut Konginkankaan kunnalle ja kunta on hoitanut esittelyn.

Kuntaliitoksen yhteydessä 1993 museo siirtyi Äänekosken kaupungin hallintaan ja vapaaehtoiset ovat huolehtineet esittelyistä, mm. Raija Tuomi ja Emil Kinnunen.

Kerättyyn noin 700 artefaktin esineistöön kuuluu maatalouteen, kouluun, kirkkoon ja arkeen liittyvää esineistöä sekä kirjallista aineistoa. Vuosina 2014-17 esineistö inventoitiin ja luetteloitiin.

 

 

Museo on ollut tyypillisesti auki kesä-heinäkuussa. Pysyvän esineistön lisäksi museossa on esitetty vaihtelevia näyttelyitä: käsityöperinnettä, valokuvanäyttelyitä eri teemojen ympäriltä, haastatteluäänitteitä kerätystä kansanperinteestä sekä kirkon esineistöä.

Esite 2018

Esite 2017

Takaisin sivulle Kömin Kilta.

kotisivut yrityksille ja yhdistyksille: keski-suomen verkkomedia