Konginkangas - lyhyt historia

Konginkankaan kylä tunnettiin alunperin nimellä Kömi. Nimi löytyy kartalta vieläkin, samoin mm. nimistä Kömin Kilta ja Kömin teatteri.

Esihistoriaa

Konginkankaan aluella on runsaasti löydöksiä esihistoriallisista asuinpaikoista. Ennen vakituisia asukkaita Konginkankaan alueella 800-luvulta lähtien kalastivat ja metsästivät hämäläiset.

Konginkankaan nimi tulee todennäköisesti eräsijan omistajasta Tuomas Konckista (Konki), joka oli kotoisin Pälkäneeltä. Hänen tilansa nimeksi mainittiin joitain vuosia myöhemmin Kånckinckas (Konkinkangas). Todennäköisesti siis tilan nimestä tuli kylän nimi ja lopulta koko kunnan nimi. (Lähde Konginkankaan kirja)

Itsenäisen Konginkankaan synty

Savosta tulleen asutuksen myötä koko pohjoisen Keski-Suomen alue liitettiin vanhaan Rautalammin emäpitäjään 1560. Myöhemmin alue kuului Rautalammista muodostettuihin Viitasaaren ja Suur-Saarijärven kirkkoherrakuntiin.

Konginkangas muodostettiin 1867 yhdistämällä Suur-Saarijärven Pyyrinlahti sekä Viitasaareen pitäjän Kömin ja Kalaniemen kylät. Räihä oli osa Kalaniemen kylää ja Riihilahti kuului Pyyrinlahteen.

Konginkankaan kunnan perustava kokous pidettiin 18.4.1868, jossa seurakuntalaiset valitsivat ensimmäisen kunnallishallituksen, mutta vasta 1895 koko Konginkankaan alue käytännössä itsenäistyi omaksi kunnakseen.

Konginkankaan talot ja asukkaat 1890-luvulla on rippikirjoista koonnut sukututkija Anne Rantala.

Kuntaliitos 1993

Konginkankaan itsenäisyys kuntana päättyi 1993, jolloin se liittyi Äänekosken kaupunkiin. Sitä varten oli 1991 järjestetty kansanäänestys, jonka äänestysprosentti oli 79,6 %. Äänestäneistä 53 % äänesti kuntaliitosta vastaan.

Kuntaliitoksessa Konginkankaasta tuli Äänekosken kaupungin viheraluetta ja Konginkankaan kirkonkylästä yksi Äänekosken taajamista. Konginkankaalainen – tai paremminkin liimattalalainen, kalaniemeläinen tai riihilahtelainen - identiteetti on kuitenkin vahva.

 

Lisää tietoa Konginkankaan historiasta

Kömin Kilta kerryttää pikku hiljaa Konginkankaan historiasta omille nettisivuillensa.

Lisälukemiseksi Vinkki-sivulla on listattu Konginkangasta käsitteleviä kirjoja ja linkitetty historiaa avaavia lehtijuttuja ja nettisivuja.

 

Kirkonkylä 2009 ja 1926 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kirkko ja koulu vuoden 1931 tulipalon jälkeen ja 2009

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Liikekeskustaa 1972 ja 2009

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kotisivut yrityksille ja yhdistyksille: keski-suomen verkkomedia