Konginkankaan hevosurheilukeskus 

 

Konginkankaan hevosurheilukeskus nähdään hyödyllisenä, koska:

 • Hevostalous on osa elämys-, liikunta- ja terveyspalveluita. Hevostoiminta lisää monipuolista liikuntaa, kohentaa kansanterveyttä ja ehkäisee sairauksia.
 • Mm. sosiaalipedagoginen hevostoiminta ja ratsastusterapia eli kuntoutus hevosen avulla ovat nopeasti kehittyviä aloja ja tarvitsevat turvallisia, toimivia, säästä riippumattomia ympärivuotisia tiloja. 
 • Äänekoskella ja lähialueilla on paljon talleja ja hevosharrastajia sekä aktiiviset Ala-Keiteleen Hevosystäväinseura ry, Ala-Keiteleen Ratsastajat ry ja Ääneseudun Ratsastajat ry, joissa toimii useita tavoitteellisesti treenaavia ja kilpailevia jäseniä. 
 • Konginkankaan hevosurheilukeskus logo Maneesi on turvallinen, ympärivuotinen ratsastuksen eri lajien harjoittelu-, koulutus-, harrastus- ja kilpailupaikka. 
 • Laukaan Polleparkin sulkemisen jälkeen lähialueilta puuttuu iso maneesi. Koko Keski-Suomessa ei ole maneesia, joka riittäisi kansallisten ratsastuskisojen järjestämiseen. 
 • Suuri osa hevosharrastajista on naisia ja tyttöjä, joiden harrastukseen on satsattu julkista rahaa hyvin vähän. Hevosharrastukseen panostaminen on siten tasa-arvoasia. 
 • Hevosenomistajat ja hevosharrastajat asuvat mielellään harrastuspaikkojen lähellä. Konginkankaan kyläyhdistys ry pitää hevosurheilukeskusta yhtenä tärkeänä keinona pitää kylät ja niiden autioituvat tai lomamökkeistyvät pientilat asuttuina ja tuoda seudulle uusia lapsiperheitä. 
 • Hevosurheilukeskus tuo elinvoimaa Äänekosken maaseudulle. Hevostoiminta lisää taloudellista vilkkautta, sillä se ostaa palveluita, tavaroita ja tuotantoa muilta yrityksiltä ja maataloudelta. Se voi myös tarjota uudenlaisia palveluita Äänekoskella mm. matkailussa ja hoitoalalla. Hevosurheilukeskus mahdollistaa uutta yrittäjyyttä ja lisää työpaikkoja. Siksi Ääneseudun Kehitys Oy on mukana hankkeessa. 
 • Maneesista suunnitellaan monitoimitilaa, joka hevostoiminnan lisäksi olisi vuokrattavissa muuhunkin harrastus- ja yritystoimintaan. Esimerkiksi koiratoimijoilla on pulaa talvitiloista ja Äänekoskelta puuttuvat kunnon tilat eläinnäyttelyiden pitämiseksi. Halli soveltuu monenlaisten tapahtumien järjestämiseen silloin, kun tarvitaan vähän ronskimpaa ympäristöä. Lisäksi hevosurheilukeskuksen ympärillä on laajoja metsäalueita esim. suunnistukseen, jolloin maneesi tarjoaisi toimiston, kahvion, pukuhuonetilaa ja vessat.   

  

Konginkankaan hevosurheilukeskuksen ja maneesin sivut 

 

Maneesihanke ei etene

Äänekosken kaupungin rahoitushakemus täysikokoisen, lämmitettävän maneesin rakentamisesta Konginkankaan raviradan viereen ei saanut rahoituspäätöstä. ELY:n perusteluna oli kilpailun vääristyminen. Äänekosken kaupunki ei valita päätöksestä. Hevosväki miettii vaihtoehtoisia suunnitelmia. 

Hevosvoimia hevosurheilukeskukseen -hanke on loppunut 

Ääneseudun Kehitys Oy:n hallinnoima, EU:n maaseuturahaston rahoittama Konginkankaan hevosurheilukeskuksen koordinointihanke loppui 30.4.2019. 

LAUSUNTOJA PYYDETÄÄN talli- ja maneesiyrittäjiltä  

Konginkankaan maneesin rahoitushakemus on päässyt maaliskuussa 2019 ELY-keskuksen jatkokäsittelyyn. Äänekosken kaupunki pyytää maalis-huhtikuun aikana ELYä varten lisää lausuntoja erityisesti lähikuntien talli- ja maneesiyrittäjiltä.   

Kaupunginhallitus ja -valtuusto päättivät maneesista  

Konginkankaan kyläyhdistyksen suunnitelman mukaan ensimmäinen rakennuskohde Konginkankaan hevosurheilukeskuksessa on maneesi. Äänekosken kaupunki on tehnyt päätöksen rakennuttaa maneesi, jos sille saadaan yleishyödyllinen investointituki. Rahoitushakemus laitetaan ELY-keskukselle helmikuussa 2019. Näet kaupungin päätökset ja perustelut niille aanekoski.fi-sivuilla.  

Konginkankaan hevosurheilukeskus asemapiirustus 11.2. ja valtuusto 17.2.2019. 

Opintomatka Ratsastuskeskus Ainoon ja Ypäjälle 16.-17.2.2019  

Hevosvoimia hevosurheilukeskukseen -hanke järjesti hevostalouden, yhteistyön ja tapahtumanjärjestämisen ympärille teemoittuvan opintomatkan. Käyntikohteet olivat Järvenpäässä Ratsastuskeskus Aino ja 3-tason estekisat, Ypäjällä Hevosopiston 5 maneesia, Hevosopisto Winter Dressage -kouluratsastuskisat ja Suomen Hevosurheilumuseo sekä Pilvenmäen Hevosurheilukeskus Forssassa. Kuvia matkasta Facebook.com/Konginkankaanhevosurheilukeskus. 

Opintomatka Yhteiskunnallisesti vaikuttava hevostalous -seminaariin 15.-16.11.2018  

Opintomatka Hevosvoimia hevosurheilukeskukseen -hankkeen ja Konginkankaan hevosurheilukeskuksen sidosryhmille. Tutustuimme myös Mennalan ratsutilaan ja jälkeen hevostarvikkeiden tukkuun. Lisätietoja Facebookissa.    

Hevosen päivä 27.10.2018 

Hevosasiaa, tietoa hevosurheilukeskuksen suunnitelmista ja mm. toto-oppia hevosen päivänä Hotelli Keiteleessä Suolahdessa. Lisätietoja Facebookissa

Tiedotustilaisuus pohjavesitutkimuksesta ja maneesisuunnitelmasta 11.10.2018 

Avoin tiedotustilaisuus, jossa hevosurheilukeskuksen alueen pohjavesitutkimuksen tekijä kertoi ja vastasi kysymyksiin, ja jossa ruodittiin myös tulevan maneesin suunnitelmia. Tietoa Facebookissa.

Pohjavesitutkimus 4.-5.9.2018

Raviradan tuntumassa mitattujen pohjaveden korkojen ja virtausten perusteella on tehty riskianalyysi. Pohjavesitutkimuksen jäljiltä lähimaastosta löytyy putkia, joiden kautta veden laatua tarkkaillaan myös jatkossa. Valmis Pohjavesitutkimusraportti, riskinarvio ja suositukset luettavaksi ja ladattavaksi, ole hyvä. 

Maneesiopintomatka 15.6.2018 

Hevosurheilukeskukseen tarvitaan maneesi - mutta millainen maneesi? Kiersimme päivän aikana kolme hyvin erilaista ratkaisua ja selvensimme näkemyksiä siitä, mikä Konginkankaan hevosurheilukeskukselle olisi parasta. Matkaraportti, ole hyvä! 

Retki hevosmessuille tampereelle la 7.4.2018  

Päiväretki Hevoset-messuille Tampereelle antoi tietoa ja ideoita. Matkan järjesti Äänekosken maaseutumatkailuhanke. Lue lisää matkasta!

hevosurheilukeskuksen Opintomatka 15.10.2017 

Kävimme ottamassa oppia Mäntyharjun hevosurheilukeskuksesta, Haukkamäen Hevostilasta ja Stall Blombackesta. Lue opintomatkan matkaraportista, mitä näimme ja opimme. Katso myös matkan Facebook

 

Hevosvoimia hevosurheilukeskukseen 

Hevosvoimia hevosurheilukeskukseen on Konginkankaan hevosurheilukeskuksen koordinointihanke. Se nopeuttaa Konginkankaan hevosurheilukeskuksen syntymistä ja koordinoi eri toimijoiden toimenpiteitä niin, että kokonaisuus on suurempi kuin osiensa summa. Hanke perustuu Konginkankaan kyläyhdistyksen teettämään hevosurheilukeskuksen toiminnalliseen yleissuunnitelmaan.

 • Toteutusaika 1.3.2018 - 31.12.2018
 • Hankenumero 48327
 • Hakija ja hallinnoija Ääneseudun Kehitys Oy, projektikoordinaattori Outi Raatikainen, puh. 040 1951230, outi.raatikainen at aanekoski.fi  
 • Kotisivu www.aaneseudunkehitys.fi 
 • Facebook Hevosvoimia hevosurheilukeskukseen www.facebook.com/konginkankaanhevosurheilukeskus
 • Yhteyshenkilö projektipäällikkö Outi Raatikainen, 040 1951230, outi.raatikainen at aanekoski.fi 
 

hevosurheilukeskuksen suunnitelmat valmiit

Hevosurheilukeskusta on suunniteltu laajalla rintamalla. Suunnitelmaa toteutetaan pala palalta. Alla on havainnekuvia, miltä hevosurheilukeskus voisi tulevaisuudessa näyttää.

Konginkankaan hevosurheilukeskuksen suunnitelman luonnos 16.11.2016

 

Konginkankaan hevosurheilukeskus  

Liimattalan raviradan yhteyteen suunnitellaan monenlaista hevosiin liittyvää toimintaa. Ajatus on, että pala kerrallaan luodaan paikka, joka mahdollistaa uudenlaista harrastus- ja yritystoimintaa ja lisää Konginkankaan vetovoimaisuutta.

Hevosurheilukeskus tuo eri hevosurheilulajit ja hevosalan palvelut yhteen. Uudenlainen yhteistyö ja synergia mahdollistavat uusia palveluita, alentavat hevosharrastuksen kynnystä ja luovat mm. uudenlaisia hevosiin liittyviä elämyksiä. 

Lisäksi hevosurheilukeskus voisi toimia yhteistyössä koiraharrastajien, suunnistajien, maastopyöräilijöiden ja vaikkapa tapahtumanjärjestäjien kanssa.  

Lue suunnitelma: Konginkankaan hevosurheilukeskuksen toiminnallinen yleissuunnitelma  (liitteen koko 8M). 

Katso havainnevideo Konginkankaan hevosurheilukeskuksen yleissuunnitelma on Swecon käsialaa 

Katso Leader-video hankkeesta  - kyläyhdistyksen puheenjohtaja Esa Sällisen haastattelu 

Keski-Suomen Hevosjalostusliiton video Viesker Konginkankaan raviradalla juhlaraveissa  30.7.2017.

Juhlaravien videotallennukset 

 

Suunnittelutoimisto

Hevosurheilukeskussuunnitelmien laatiii Sweco Ympäristö Oy.  

 Ponilähdön voittajia 2012, kuva Laura Pasanen

ALA-KEITELEEN HEVOSYSTÄVÄINSEURAN RAVIRATA

Hevosurheilukeskuksen sydän on Ala-Keitelen Hevosystäväinseuran omistama harjoitusravirata Liimattalassa noin 2 km Nelostiestä. 

Hankkeen tapahtumia 

 • Konginkankaan raveissa infotilaisuus 22.5.2016
 • Konginkankaan Avoimet kylät -tapahtuma 11.6.2016
 • Konginkankaan kesäpäivillä Hevoset tutuksi tapahtuma 1.7.2016
 • Konginkankaan kesäpäivillä ideoiden keräilyä 2.7.2016
 • Maastokatselmus Sweco Ympäristö Oy ja kyläyhdistys 20.7.2016
 • Suunnittelun aloituskokous 11.8.2016, jonka jälkeen tutustuminen mahdollisiin maastoratsastusreitteihin
 • Suunnitteluryhmän kokous, sen jälkeen avoin kyläilta karttojen yms. parissa 28.11.2016
 • Suunnitelmien esittely ja kehittäminen - avoin kyläilta 9.12.2016.
 • Hankkeelle haettiin jatkoaikaa 18.12.2016 keskeisten suunnittelijoiden sairastapausten johdosta.
 • Havainnekuvien ja suunnitelman esittely 23.2.2017. 

 

Hankkeen jälkeen hevoset ja hevosurheilukeskus ovat olleet esillä mm. Avoimet kylät -tapahtumassa, Konginkankaan kesäpäivillä sekä Suomenhevonen 110-vuotta juhlaraveissa.    

Hevosurheilukeskushankkeen suunnittelupalaveri Ääneseudun Kehityksessä

Leader-rahoitusta

Suunnittelutyöhön on saatu Leader-rahoitusta 1.4.2016-28.2.2017 väliselle ajalle. Hankkeen hakija ja hallinnoija on Konginkankaan Kyläyhdistys ry. Hankkeessa ovat mukana myös Ala-Keiteleen Hevosystäväinseura ry ja Ääneseudun Ratsastajat ry.

Hankkeen kokonaisbudjetti on on 29 375 euroa:

 • julkinen rahoitus (EU, Suoman valtiol ja Äänekosken kunta) 23 500 euroa

 • omarahoitusta (talkoita) 5875 euroa.

 

Lisätietoja

Konginkankaan kyläyhdistys ry, Esa Sällinen 

Puh. 040 5116852
Sähköposti puheenjohtaja(at)konginkangas.fi
www.konginkangas.fi/hevosurheilukeskus 

kotisivut yrityksille ja yhdistyksille: keski-suomen verkkomedia