Konginkankaan hevosurheilukeskus 

 

Konginkankaan hevosurheilukeskus nähdään hyödyllisenä, koska:

 • Hevostalous on osa elämys-, liikunta- ja terveyspalveluita. Hevostoiminta lisää monipuolista liikuntaa, kohentaa kansanterveyttä ja ehkäisee sairauksia.
 • Mm. sosiaalipedagoginen hevostoiminta ja ratsastusterapia eli kuntoutus hevosen avulla ovat nopeasti kehittyviä aloja ja tarvitsevat turvallisia, toimivia, ympärivuotisia tiloja. 
 • Äänekoskella ja lähialueilla on paljon talleja ja hevosharrastajia sekä aktiiviset Ala-Keiteleen Hevosystäväinseura ry, Ala-Keiteleen Ratsastajat ry ja Ääneseudun Ratsastajat ry, joissa toimii useita tavoitteellisesti treenaavia ja kilpailevia jäseniä. Heille hevosurheilukeskus ja sen maneesi on turvallinen, ympärivuotinen harjoittelu-, koulutus-, harrastus- ja kilpailupaikka. 
 • Laukaan Polleparkin sulkemisen jälkeen lähialueilta puuttuu iso maneesi. 
 • Suuri osa hevosharrastajista on naisia. Hevosharrastukseen panostaminen luo nimenomaan tytöille ja naisille paremmat harrastusmahdollisuudet ja on siten tasa-arvoasia. 
 • Hevosenomistajat ja hevosharrastajat asuvat mielellään harrastuspaikkojen lähellä. Konginkankaan kyläyhdistys ry pitää hevosurheilukeskusta yhtenä tärkeänä keinona pitää kylät ja autioituvat tai lomamökkeistyvät pientilat asuttuina ja tuoda seudulle uusia lapsiperheitä. 
 • Hevosurheilukeskus tuo elinvoimaa Äänekosken maaseudulle. Hevostoiminta lisää taloudellista vilkkautta, sillä se ostaa palveluita, tavaroita ja tuotantoa muilta yrityksiltä ja maataloudelta. Se voi myös tarjota uudenlaisia palveluita Äänekoskella mm. matkailussa ja hoitoalalla. Hevosurheilukeskus mahdollistaa uutta yrittäjyyttä ja lisää työpaikkoja. Siksi Ääneseudun Kehitys Oy on mukana hankkeessa. 
 • Maneesista suunnitellaan monitoimitilaa, joka hevostoiminnan lisäksi olisi vuokrattavissa muuhunkin harrastus- ja yritystoimintaan. Konginkankaan raviradalla on jo nyt järjestetty esimerkiksi vinttikoirakisat. Hevosurheilukeskuksen ympärillä on laajoja metsäalueita esim. suunnistukseen. Halli soveltuu monenlaisten tapahtumien järjestämiseen silloin, kun tarvitaan vähän ronskimpaa ympäristöä! 

 

Letut kiinnostavat hevosta Konginkankaalla

 

Opintomatka Yhteiskunnallisesti vaikuttava hevostalous -seminaariin 15.-16.11.2018  

Opintomatka Hevosvoimia hevosurheilukeskukseen -hankkeen ja Konginkankaan hevosurheilukeskuksen sidosryhmille. Tutustumme menomatkalla Mennalan ratsutilaan ja perjantaiana pyörähdämme seminaarin jälkeen hevostarvikkeiden tukussa. Lisätietoja Facebookissa.    

Hevosen päivä 27.10.2018 

Hevosasiaa, tietoa hevosurheilukeskuksen suunnitelmista ja mm. toto-oppia hevosen päivänä Hotelli Keiteleessä Suolahdessa. Lisätietoja Facebookissa

Tiedotustilaisuus pohjavesitutkimuksesta ja maneesisuunnitelmasta 11.10.2018 

Avoin tiedotustilaisuus, jossa hevosurheilukeskuksen alueen pohjavesitutkimuksen tekijä kertoo ja vastaa kysymyksiin, ja jossa ruoditaan myös tulevan maneesin suunnitelmia. Tietoa Facebookissa.

Pohjavesitutkimus 4.-5.9.2018

Raviradan tuntumassa mitattujen pohjaveden korkojen ja virtausten perusteella tehdään riskianalyysi. Pohjavesitutkimuksen jäljiltä lähimaastosta löytyy putkia, joiden kautta veden laatua tarkkaillaan myös jatkossa.  

Valmis Pohjavesitutkimusraportti, riskinarvio ja suositukset luettavaksi ja ladattavaksi, ole hyvä. 

Maneesiopintomatka 15.6.2018 

Hevosurheilukeskukseen tarvitaan maneesi - mutta millainen maneesi? Kiersimme päivän aikana kolme eri ratkaisua ja selvensimme näkemyksiä siitä, mikä Konginkankaan hevosurheilukeskukselle olisi parasta. Matkaraportti, ole hyvä! 

Retki hevosmessuille tampereelle la 7.4.2018  

Päiväretki Hevoset-messuille Tampereelle antoi tietoa ja ideoita. Matkan järjesti Äänekosken maaseutumatkailuhanke. Lue lisää matkasta!

hevosurheilukeskuksen Opintomatka 15.10.2017 

Kävimme ottamassa oppia Mäntyharjun hevosurheilukeskuksesta, Haukkamäen Hevostilasta ja Stall Blombackesta. Lue opintomatkan matkaraportista, mitä näimme ja opimme. Katso myös matkan Facebook

 

Hevosvoimia hevosurheilukeskukseen 

Hevosvoimia hevosurheilukeskukseen on Konginkankaan hevosurheilukeskuksen koordinointihanke. Se nopeuttaa Konginkankaan hevosurheilukeskuksen syntymistä ja koordinoi eri toimijoiden toimenpiteitä niin, että kokonaisuus on suurempi kuin osiensa summa. Hanke perustuu Konginkankaan kyläyhdistyksen teettämään hevosurheilukeskuksen toiminnalliseen yleissuunnitelmaan.

 • Toteutusaika 1.3.2018 - 31.12.2018
 • Hankenumero 48327
 • Hakija ja hallinnoija Ääneseudun Kehitys Oy, projektikoordinaattori Outi Raatikainen, puh. 040 1951230, outi.raatikainen at aanekoski.fi  
 • Kotisivu www.aaneseudunkehitys.fi 
 • Facebook Hevosvoimia hevosurheilukeskukseen www.facebook.com/konginkankaanhevosurheilukeskus
 • Yhteyshenkilö projektipäällikkö Outi Raatikainen, 040 1951230, outi.raatikainen at aanekoski.fi 
 

hevosurheilukeskuksen suunnitelmat valmiit

Hevosurheilukeskusta on suunniteltu laajalla rintamalla. Suunnitelmaa toteutetaan pala palalta. Alla on havainnekuvia, miltä hevosurheilukeskus voisi tulevaisuudessa näyttää.

 

 

Konginkankaan hevosurheilukeskuksen suunnitelman luonnos 16.11.2016

 

Konginkankaan hevosurheilukeskus  

Liimattalan raviradan yhteyteen suunnitellaan monenlaista hevosiin liittyvää toimintaa. Ajatus on, että pala kerrallaan luodaan paikka, joka mahdollistaa uudenlaista harrastus- ja yritystoimintaa ja lisää Konginkankaan vetovoimaisuutta.

Hevosurheilukeskus tuo eri hevosurheilulajit ja hevosalan palvelut yhteen. Uudenlainen yhteistyö ja synergia mahdollistavat uusia palveluita, alentavat hevosharrastuksen kynnystä ja luovat mm. uudenlaisia hevosiin liittyviä elämyksiä. 

Lisäksi hevosurheilukeskus voisi toimia yhteistyössä koiraharrastajien, suunnistajien, maastopyöräilijöiden ja vaikkapa tapahtumanjärjestäjien kanssa.  

Lue suunnitelma: Konginkankaan hevosurheilukeskuksen toiminnallinen yleissuunnitelma  (liitteen koko 8M). 

Katso havainnevideo Konginkankaan hevosurheilukeskuksen yleissuunnitelma on Swecon käsialaa 

Katso Leader-video hankkeesta  - kyläyhdistyksen puheenjohtaja Esa Sällisen haastattelu 

Keski-Suomen Hevosjalostusliiton video Viesker Konginkankaan raviradalla juhlaraveissa  30.7.2017.

Juhlaravien videotallennukset 

 

Suunnittelutoimisto

Hevosurheilukeskussuunnitelmien laatiii Sweco Ympäristö Oy.  

 Ponilähdön voittajia 2012, kuva Laura Pasanen

ALA-KEITELEEN HEVOSYSTÄVÄINSEURAN RAVIRATA

Hevosurheilukeskuksen sydän on Ala-Keitelen Hevosystäväinseuran omistama harjoitusravirata Liimattalassa noin 2 km Nelostiestä. 

Hankkeen tapahtumia 

 • Konginkankaan raveissa infotilaisuus 22.5.2016
 • Konginkankaan Avoimet kylät -tapahtuma 11.6.2016
 • Konginkankaan kesäpäivillä Hevoset tutuksi tapahtuma 1.7.2016
 • Konginkankaan kesäpäivillä ideoiden keräilyä 2.7.2016
 • Maastokatselmus Sweco Ympäristö Oy ja kyläyhdistys 20.7.2016
 • Suunnittelun aloituskokous 11.8.2016, jonka jälkeen tutustuminen mahdollisiin maastoratsastusreitteihin
 • Suunnitteluryhmän kokous, sen jälkeen avoin kyläilta karttojen yms. parissa 28.11.2016
 • Suunnitelmien esittely ja kehittäminen - avoin kyläilta 9.12.2016.
 • Hankkeelle haettiin jatkoaikaa 18.12.2016 keskeisten suunnittelijoiden sairastapausten johdosta.
 • Havainnekuvien ja suunnitelman esittely 23.2.2017. 

 

Hankkeen jälkeen hevoset ja hevosurheilukeskus ovat olleet esillä mm. Avoimet kylät -tapahtumassa, Konginkankaan kesäpäivillä sekä Suomenhevonen 110-vuotta juhlaraveissa.    

Hevosurheilukeskushankkeen suunnittelupalaveri Ääneseudun Kehityksessä

Leader-rahoitusta

Suunnittelutyöhön on saatu Leader-rahoitusta 1.4.2016-28.2.2017 väliselle ajalle. Hankkeen hakija ja hallinnoija on Konginkankaan Kyläyhdistys ry. Hankkeessa ovat mukana myös Ala-Keiteleen Hevosystäväinseura ry ja Ääneseudun Ratsastajat ry.

Hankkeen kokonaisbudjetti on on 29 375 euroa:

 • julkinen rahoitus (EU, Suoman valtiol ja Äänekosken kunta) 23 500 euroa

 • omarahoitusta (talkoita) 5875 euroa.

 

Lisätietoja

Konginkankaan kyläyhdistys ry, Esa Sällinen 

Puh. 040 5116852
Sähköposti puheenjohtaja(at)konginkangas.fi
www.konginkangas.fi/hevosurheilukeskus 

 

kotisivut yrityksille ja yhdistyksille: keski-suomen verkkomedia