Konginkangas-faktaa

Konginkangas sijaitsee Keski-Suomen maakunnassa Keitele-järven rannalla, Nelostien ja Vihreän väylän varressa. Vesiteitse Konginkangas on kanavien kautta yhteyksissä Päijänteeseen.

Konginkangas oli itsenäinen kunta 1895-1993, jolloin se liittyi Äänekoskeen. Alueella asuu noin 1500 vakituista asukasta. Lisäksi seudulla on yli 800 loma-asuntoa.

Vanhan Konginkankaan alueella on kuusi kylää: Konginkankaan kirkonkylä, Liimattala ja Laajaranta kirkonkylän eteläpuolella, Kalaniemi ja Räihä sen pohjoispuolella sekä Riihilahti itäpuolella.

 

Kunta: Äänekoski


Maakunta: Keski-Suomi

Lääni: Länsi-Suomen lääni

Konginkankaan kunta perustettu: 1895 

Kuntaliitos Äänekosken kanssa: 1993

Asukasluku: 1397 (31.12.2014)

Maapinta-ala: 298,6 km2

Vettä: noin 100 km2

 

 

Konginkankaan kylät

Kömi: Konginkangas

Kalaniemi: Kalaniemi ja Räihä

Pyyrinlahti: Liimattala, Riihilahti, Laajaranta

 

Konginkankaan seurakunta

- oma kirkko 1866

- oma kirkkoherrakunta 1895

Konginkankaan kappeliseurakunta

- 1993 seurakuntayhtymä Äänkekosken seurakunnan kanssa

- 2005 Konginkankaan kappeliseurakunta

 

Konginkankaan kansakoulu

- Keski-Suomen ensimmäinen kansakoulu 1867

- ensimmäinen varsinainen koulutalo 1890

- peruskoulun ala-aste/alakoulu vuodesta 1973

- yläkouluna Keskuskoulu Äänekosken keskustassa

 

Kalaniemen kylän sivulle Räihän kylän sivulle Konginkankaan kirkonkylän sivulle Riihilahden kylän sivulle Liimattalan kylän sivulle Laajarannan kylän sivulle Konginkankaan kartta. Kylän nimen kohdalta klikkaamalla pääset kylän kotisivulle.

 

Konginkangas.fi -sivut

Sivut ovat vanhan Konginkankaan kuuden kylän yhteiset kotisivut. Sivuja hallinnoi Konginkankaan kyläyhdistys ry.

Konginkankaan Kotiseutuvaakuna 

Näitä sivuja yhdistää mm. sivujen ylälaidassa oleva vaakuna. Se on entinen Konginkankaan kuntavaakuna. Konginkankaan kyläyhdistys ry sai vaakunan käyttöoikeuden keväällä 2009. Vaakuna on Konginkankaan kyläyhdistyksen logo ja koko alueen kotiseutuvaakuna.

Konginkankaan vaakunan kuvaus: hopeakentässä vihreä hirsi, jossa kultainen vene. Vihreä hirsi viittaa veneenvetotiehen, joka kulki kirkonkylän kohdalta Pyyrinlahden pohjukasta Räihänselän puolelle. Tämä telatie oli käytössä vielä 1900-luvun alussa ja siitä voi vieläkin nähdä merkkejä maastossa. Konginkankaan vaakunan suunnitteli 1960 Pro Finlandia -mitalisti Olof Eriksson (1911-1987).

Ilmakuvat

Sivuilla näkyy komeita ilmakuvia. Ne ovat seurausta Räihästä kotoisin olevan Urpo Minkkisen lentoharrastuksesta moottoroidulla lentovarjolla. Kiitos Upi hienoista kuvista! Yhteystiedot: Urpo Minkkinen, Telkkämäentie 79, 44250 Äänekoivisto. Puh. 040 5237114, email upi.minkkinen [at]gmail.com

 

kotisivut yrityksille ja yhdistyksille: keski-suomen verkkomedia