Riihilahti

 

Riihilahden aktiivinen kylä ja Iitsalon saari sijaitsevat Konginkankaan koillisosassa. Puhtaan ja kalaisen Keiteleen suuret selät Räihänselkä, Koivuselkä ja Kertonselkä ympäröivät Riihiniemen. Maisemaa hallitsevat myös korkeat mäet Riihimäki, Virranvuori ja Lepolanvuori.

Riihilahden kylätie rakennettiin, kun ensimmäinen maantie Viitasaarelta Jyväskylään Sumiaisten ja Laukaan kautta valmistui vuonna 1889. Sama historiallinen maantie on edelleenkin vaihtoehtoinen reitti Riihilahdesta Jyväskylään. Nykyään se tunnetaan myös Vihreänä väylänä.

Konginkankaan keskustasta on Riihiniemen taloihin noin 8 km. Jyväskylään 70 kilometrin päähän kuluu autolla noin tunti. 

Hiljaisen kauden jälkeen Riihilahdessa on taas vilkasta toimintaa. Muuttoliike on nyt Riihilahden suuntaan. Uusien asukkaiden lisäksi moni asutuskeskuksiin muuttanut palaa juurilleen. Uusi kylätalo on rakentunut vanhaan riiheen vakituisten ja kesäasukkaiden yhteisellä työllä.

Riihilahden kylätalossa on tilaa sisällä 50 ihmiselle ja kesäisin terassi mukaan luettuna 70:lle. Talossa on kunnollinen keittiö. Astiasto on mitoitettu 70 syöjälle ja kahvittelijalle. Käytössä on myös 3x3-metrinen teltta. Vessat ovat siistejä kompostoivia ulkovessoja. Kyläyhdistyksemme vuokraa kylätaloa juhliin tai kokouksiin. 

Savuja: noin 150

Asukasluku: Peräpohja-Riihilahti-Lapinniemi -alueella on vakituisia asukkaita noin 200. 

Yleisin asumismuoto: Vapaa-ajan asunto.

Kuvassa vanha riihi, josta tehtiin Riihilahden kylätalo.

Kylätupa 20.11.2014

kotisivut yrityksille ja yhdistyksille: keski-suomen verkkomedia