KONGINKANKAALAISIA UUTISIA

 

Tuulivoimakyselyn tulokset julkaistu

Konginkankaan kyläyhdistys toteutti keväällä 2021 kyselyn alueen asukkaiden ja mökkiläisten suhtautumisesta Liimattalaan suunniteltuun yhdeksän tuulivoimalan teollisuusalueeseen. Kysely tehtiin, jotta kaikkien alueen asukkaiden ja loma-asukkaiden mielipide tulisi kuulluksi. Kyselyn tulokset löytyvät Liimattalan tuulivoimahanke -välilehdeltä.

Pururadan käyttäjille kannustepalkintoja

Pururadan käyttäjien kesken arvottu kannustepalkintoina uimalippuja Äänekosken uimahalliin: Kari Rutanen, Marko Juustila, Pirjo Hytönen, Pirkko Salmu, Pasi Paananen, Henna Tourunen, Marja Hytönen, Kari Patronen, Irmeli Pohjonen ja Pekka Akkanen.  Palkinnot voi noutaa Konginkankaan kirjastosta sen aukioloaikoina. Liput lahjoitti Äänekosken kaupungin liikuntatoimi. Onnea voittajille!

Laavu valmis

Kyläläisten yhdessä talkoilla rakentama laavu ja puucee ovat kaikkien kyläläisten vapaassa käytössä. Laavu sijaitsee Reinikantien varressa, ihan tien vieressä (Reinikantien 220 kohdilla) pellolla pienen koivikon takana.

Kyläyhdistys haluaa kiittää kaikkia talkoisiin osallistuneita, tavaraa lahjoittaneita, maanomistajia sekä Äänekosken kaupunkia, joka myönsi rahoitusta, tämän mahdollistamisesta! 

Toivomme, että laavulla kävijät pitävät paikan siistinä ja se välttyy ilkivallalta. Laavu on kyläläisten yhteinen aikaansaannos ja talkoolaiset ovat tehneet sitä rakkaudella kaikille kyläläisille. Toivomme että tätä arvostetaan ja kunnioitetaan niin, että pidetään paikat kunnossa ja mahdollistetaan samalla se, että kaikki voivat siitä nauttia.

Terveisin Konginkankaan kyläyhdistyksen hallitus

LIIMATTALAN TUULIVOIMAPUISTOSUUNNITELMAT 

Liimattalaan on suunnitteilla tuulivoimapuisto. Osayleiskaavaluonnoksesta sai antaa kirjallista palautetta 14.8.2020 asti. Materiaalit ovat nähtävillä Äänekoken kaupungin sivuilla https://www.aanekoski.fi/asuminen-ja-ymparisto/kaavoitus/kaavat/liimattalan-tuulivoimapuiston-osayleiskaava 

 

Kesäpäivät 2020 peruttu koronan vuoksi 

Kesäpäivien Juuret Keski-Suomessa -tapahtuma on myös siirretty vuoella eteenpäin. 

 

JUURET KESKI-SUOMESSA

Kotiseutuyhdistyksellä on ollut tutkimus- ja kirjahanke Konginkankaalta maailmalle lähteneistä kyläläisistä. Olemme työskennelleet asian parissa jo kaksi vuotta. Työstä vastaa paluumuuttaja Marjatta Huhta.

Tavoitteena on ollut koota ajankuvaa muuttajista, yhteiskunnasta ja muuttajien elämästä uusissa asuinpaikoissa. Työ on edennyt hyvin, mutta suuri haaste on ollut rahoituksen kokoaminen kirjaa varten. 

Kirja valmistui Konginkankaan kesäpäiville 2020, jolloin oli tarkoitus järjestää Juuret Keski-Suomessa -tapahtuma. Päivien aikana oli luvassa ohjelmaa, näyttely, seminaari ja jumalanpalvelus, ulkomailla asuvia ja paikallisia toimijoita. Tapahtuma on siirretty kesälle 2021, mutta kirja on valmis. 

Siirtolaistarinoita Keski-Suomesta - Konginkankaalta maailmalle -kirjaa on myytävänä Äänekosken Citymarketissa sekä Äänekosken ja Konginkankaan kirjastoissa. Lisäksi kirjan voit ostaa osoitteesta Kauppatie 2, Konginkangas. Kirjan hinta on 45 €.

Voit tilata kirjan osoitteesta kominkilta@gmail.com. jolloin hintaan lisätään postituskulut. Hinta 45e + lähetysmaksu Suomeen 8,70e, Ruotsiin 22,70e ja USAan 47,70e.

Lisätietoa: Merja Vasama, kominkilta(at)gmail.com, puh. 040 762 7914 tai Marjatta Huhta, marjatta.huhta(at)outlook.com, 050 5973257.

 

Muistathan, että Konginkankaalla on elvytys-defi

Kylän oma sydäniskuri eli Defi löytyy Konginkankaan Salesta. Toivottavasti sitä ei tarvita, mutta jos tarvitaan, käytä sitä rohkeasti. Kone antaa selkeät ohjeet käyttäjälle. Voit pelastaa jonkun hengen! 

  

KOKO PERHEEN LIIKUNTAPAHTUMA 7.3.2020

Äänekosken seurakunta ja Konginkankaan kyläyhdistys järjestävät yhteistyössä talvisen koko perheen liikuntatahtuman Konginkankaan kaukalolla/urheilukentällä. 7.3 klo 10.00-13.00. Ohjelmassa on rusettiluistelua, pyykkipoikahippaa sekä pulkkaviesti.  Pieniä palkintoja luvassa osallistujille. Omat pulkat mukaan! Menossa mukana myös seurakunnan Late Lammas. Tapahtuman tuotto käytetään kokonaisuudessaan yhteisvastuukeräyksen hyväksi. Myynnissä makkaraa, kahvia ja kuumaa mehua. 

 

KONGINKANKAAN KYLÄKYSELYN TULOKSET

Keski-Suomen Kylät ry:n Kyläsuunnitelmalla eteenpäin -hankeen toteuttaman kyläkyselyn tulokset ovat nähtävillä tässä.

Kyläkyselyssä esiin nousivat leikkikentän huono kunto sekä kylänraitin rähjäinen yleisilme. Kaivattiin myös lisää yhteisen tekemisen paikkoja, esim. ulkoilu- ja liikuntatapahtumia. 

Kyläyhdistyksestä on oltu yhteydessä kaupunginpuutarhuri Tiina Nejlikkiin, joka vastaa leikkikentästä. Kaupungin keväällä tekemässä katselmuksessa he eivät olleet nähneet mitään puutteita. Nejlik kehoitti laatimaan tekniselle lautakunnalle kirjelmän leikkikentän puutteista ja tarpeista. Kyläyhdistys laatii kirjelmän tekniselle lautakunnalle. 

Kyläyhdistys päätti myös järjestää/organisoida opastettuja luontoretkiä kyläkunnittain, omilla eväillä ja omalla vastuulla. Näillä retkillä ihmiset pääsisivät matalalla kynnyksellä tutustumaan lähiluontoon, kyliin ja toisiinsa sekä nauttimaan ulkoilmasta ja yhteisöllisyydestä. Ensimmäinen retki toteutettiin 3.11.2019 ja jatkoa seuraa. 

Kylän yleisilmeen parantamiseksi päätettiin järjestää ideakilpailu. Tarkoituksena on kerätä toteuttamiskelpoisia ideoita, joilla kylän yleisilme saataisiin viihtyisämmäksi. Kilpailuaika on 15.11.-31.12.2019. Ideoita voi lähettää osoitteeseen tanja.rama@gmail.com

 

Seurakunnan toimintaryhmä Kömin sparraajat esittäytyy

Äänekosken seurakunnan eri alueilla toimii toimintaryhmiä. Konginkankaan ryhmän nimeksi muotoutui Kömin sparraajat. Ryhmien tehtävänä on ideoida ja kehittää seurakuntaelämää omalla alueella, siis lähellä ja tutusti.

Ryhmään on nimetty muutamia ihmisiä ja ryhmän toimiaika on 2 vuotta. Ryhmä on kuitenkin avoin kaikille. Jokainen saa ja voi tulla mukaan! Kokoontumisista ilmoitetaan  kotisivulla, äksässä, facebookissa, salen ilmoitustaululla jne. 

Kerro ryhmäläisille toiveitasi, huoliasi, kysymyksiäsi seurakuntaelämään liittyen.

Kuvassa: Marjatta Huhta, Mervi Oksanen, Erkki Soljava, Anneli Kauta-Soljava, Katri Vuojus, Elle Kinnunen, Pentti Kinnunen sekä Eero Polsa. Ryhmään kuuluu myös kuvaushetkellä poissa ollut Heidi Sällinen.

 

Konginkankaan maneesi ei saanut rahoitusta 

Äänekosken kaupungin rahoitushakemus täysikokoisen talvilämpimän maneesin rakentamiseksi Konginkankaan raviradan viereen ei saanut rahoitusta. Perusteluna oli kilpailun vääristyminen. Hevosurheilukeskuksen kehittämistä jatketaan kuitenkin muuten. 

KONGINKANGAS-KUOSIT 

2018-2019 syntyi KonginKANGAS - tai itse asiassa kaksi. Kankaiden kuosit perustuvat kyläläisten omiin maalauksiin, joita kuka tahansa sai käydä maalaamassa Konginkankaan kesäpäivillä. Niiden pohjalta Maaseudun Sivistysliiton kautta Konginkankaalle saatu CityTorppari Elina Laitinen suunnitteli kaksi kuosia, musta-valkoisen ja värikkään, jotka Kömin Kilta vei eteenpäin kankaiksi. Kankaista paikalliset taitajat ovat tehneet mm. laadukkaita kasseja myyntiin Reimarin Tuvalle.

Käy paikan päällä tai tilaa osoitteesta reimarintupa(at) gmail.com, 0400 386144.  

Reetta Korjonen selittää Konginkangas-kuosin taustoja Reimarin Tuvalla.

 

Niemelän torpasta ranskaksi 

Ranskalainen arkkitehtiopiskelija Laura Boit kiinnostui Konginkankaalla sijainneen Niemelän torpan vaiheista niin paljon, että teki siitä 165-sivuisen lopputyön Pariisi-Bellevillen arkkitehtikouluun.

 

Linkki lehtikirjoitukseen.

Linkki lopputyöhön (ranskaksi). Here you can find the study (in French). 

Linkki Seurasaaresta kuvattuun videoon. Here you can find video filmed on Seurasaari.

 

MANEESIHANKE ETENEE 

Konginkankaan kyläyhdistyksen suunnitelman mukaan ensimmäinen rakennuskohde Konginkankaan hevosurheilukeskuksessa on maneesi. Äänekosken kaupunki on tehnyt päätöksen rakennuttaa maneesi, jos sille saadaan yleishyödyllinen investointituki. Rahoitushakemus laitetaan ELY-keskukselle helmikuussa 2019. 

Näet kaupungin päätökset ja perustelut niille aanekoski.fi-sivuilla: hallitus 11.2. ja valtuusto 17.2.2019. 

Mikäli ELY myöntää rahoituksen, maneesista tulee Keski-Suomen ainoa talvilämmin, täysikokoinen kansallisiin kisoihin sopiva maneesi ja kaupungin urheiluhalli, joka on varatttavissa moneen käyttöön. Kaupungin ja ELY:n rahoituksen lisäksi maneesiin tarvitaan  sekä kyläyhdistystä, ratsastusseuroja että muita toimijoita niin maalaustalkoisiin, pihan laittamiseen kuin vaikkapa sisustamaan maneesi viihtyisäksi ja toimivaksi. 

Maneesin jälkeen investointeja on suunnitteilla lisää. Konginkankaan hevosurheilukeskusta kasvatetaan ja monipuolistetaan pala kerrallaan. 

 

kirkonkylän ja liimattalan välille tehtiin hiihtolatu talkoovoimin

Uusi hiihtolatu saatiin Konginkankaalla käyttöön tammikuussa 2019. Matti Jokihalme,yksi talkoolaisista kertoo:

Viime talvena hiihtäjien kanssa keskusteltiin, että täytyisi löytää uusi hiihtoreitti kirkonkylän ja Liimattalan välille, joka kulkisi asutuksen läheisyydessä.  Hiihtolatu joka tavoittaisi ja palvelisi mahdollisimman monia hiihdon harrastajia sekä kannustaisi hiihtoharrastuksen pariin.  Hanke sai vauhtia, kun Liimattalan Suviseurat lahjoitti kyläläisille 15 siltaa ojien ja purojen ylityksiin.  Kaupungilta saatiin kartat ja luettelot maanomistajista, joiden maiden kautta hiihtoreitti kulkee.  Hankimme suostumukset maanomistajilta ja teimme sopimukset maanomistajille, kaupungin vapaa-aikatoimelle ja kyläyhdistykselle.  Sopimukset on tehty 28 maanomistajan kanssa, jotka suhtautuivat myönteisesti suunnitelmaamme, joista heille kaunis kiitos.

Latureitti suunniteltiin kirkonkylän urheilukentältä Liimattalan urheilukentälle saakka, jolle pituutta tuli yhteen suuntaan on 7,6 km. Suviseurojen jälkeen purimme sillat ja varastoimme ne rakentamista varten.  Siltoja tarvittiin isojen ojien ja purojen ylityksiin.  Lisäksi teimme pylväskaupat 8 metrin sähköpylväistä sähköyhtiö Elenian kanssa.  

Siltoja rakensimme ja reittiä raivasimme useana talkoopäivänä.  Parhainpana  talkoopäivänä meitä oli 13 miestä ja kolme traktoria kärryineen ja nosturineen talkoissa.  Talkootöitä on tehty yhteensä lähes 500 tuntia touko- ja joulukuun välisenä aikana.

Häkkilän lenkin lähtö- ja parkkipaikka on Riihikahvion parkkipaikka.  Laduilla ei ole suoraa yhteyttä toisiinsa, koska 4-tien ylittäminen ei mahdollista kovan liikenteen vuoksi.  4-tien Liimattalan suoralla ajaa keskimäärin lähes 6500 autoa vuorokaudessa.

Kaupungin vapaa-aikatoimi asennuttaa kartat hiihtoreitin parkkipaikolle ja tarvittavat varoitusmerkit sekä viitat.  Kaupunki vastaa latujen ajamisesta ja ylläpidosta. Uudet latukartat ovat jo kaupungin latuinfosivuilla. Konginkankaan kyläyhdistys osallistui talkoohankkeen kuluihin mm maksamalla kaivinkonetyöt.

Toivomme, että uusi hiihtoreitti kannustaisi ihmisiä hiihtämään ja liikkumaan sekä hoitamaan omaa kuntoaan.  Kiitämme kyläyhdistyksen puolesta kaikkia maanomistajia, talkoolaisia, kaupunkia ja kaikkia jotka ovat edesauttaneet hiihtoreitin toteuttamista.

 

liimattalan pohjavesialuetta tutkittu 

Suviseuroja varten tutkittiin Liimattalan pohjavesialueen alaosa ja sen mukaan mm. järjestettiin seurojen käymälät. Syyskuussa 2018 Hevosvoimia hevosurheilukeskukseen -hanke teetti Liimattalan raviradan ja tulevan hevosurheilukeskuksen tuntumassa pohjavesitutkimuksia mm. pohjaveden korkeuksista ja virtaussuunnista. 

Valmis hevosurheilukeskuksen pohjavesitutkimusraportti sisältää myös hevosurheilukeskuksen riskinarvion ja suositukset luettavaksi ja ladattavaksi. Perusjohtopäätös tutkimuksesta on, että hevosurheilukeskus ei uhkaa pohjavedenottamoa, mutta tiettyjä varotoimia alueella on noudatettava. 

 

VUODEN KONGINKANKAALAINEN ON HANNA LEHTONEN 

Hanna Lehtonen valittiin Konginkankaan kesäpäivillä 2018 vuoden konginkankaalaiseksi. Lehtonen on toiminut kotisisarena melkein koko työuransa ja on siten tuttu monelle vanhemmalle konginkankaalaiselle.

Hannan tytär Seija Lehtosen esitteli äitinsä näin: ”Maalaistyttö tuli kaupungin kautta Konginkankaalle, hoiti työnsä suurella ahkeruudella ja auttamisen ilolla. Paikalla olijoista varmasti monella on jakaa perhemuistoja hänen kanssaan. On ollut monessa mukana, eläkkeelle jäätyään mm. vapaaehtoistyössä. Tunnetaan myös kudontapiiriläisenä ja intohimoisena marjastajana.”

 

uusi konginkangas-koru 

Vanha Konginkangas-koru on pronssinen solki (tai riipus, jos sen laittaa ketjuun). Se on Kalevala-korun mallistoa vuodelta 1913 Savolaisen kaupan raunioista tehdyn hautalöydön mukaan. Soikea kupurasolki ajoittuu rautakauteen 1000-luvulle. Koru oli poissa Kalevalakorun mallistosta pitkään, kunnes Konginkankaan Kyläyhdistys tilasi siitä ensin yhden ja sitten vielä toisen erikoiserän.

Nyt Kömin Kilta on tilannut uuden, modernin Konginkangas-korun! 

Hopeisen unisex-korun on suunnitellut Design Luode eli konginkankaalainen Sanna Kuitunen. Hän pyysi Kömin Killan hallitukselta inspiraatioksi adjektiiveja Konginkankaasta ja tuloksena oli mm. kimmellys, lumi, konki, järvi, kantikas, sininen, kiiltävä ja säröinen. 

Suunnittelun lopputulos on Keiteleen aallokkoa ja hopeahelmista tehtyä rantakivikkoa. Riipuksen valmistus alkaa syksyllä ja tilauksesta siitä saa myös rintaneulan, korvakorut tai solmioneulan. Koru on nähtävissä ja ennakkotilauksia otetaan vastaan Reimarin tuvalla. Hinta tulee jäämään reilusti alle sataseen. 

 Uusi Konginkangas-koru

 

FRISBEEGOLF 

Kiinnostaako sinua kokeilla frisbeegolfia sataman rannassa, muttet omista frisbeetä? Kirjastolla on lainattavissa 2 euron panttia vastaan neljä kiekkoa. Maksat kahden euron pantin hakiessasi kiekot ja saat rahan takaisin palauttaessasi kiekot. Katso krjaston aukioloajat Äänekosken kirjastojen kotisivulta!  

     

KONGINKANKAALLA ON ELVYTYS-DEFI

Konginkankaan Salesta löytyy kylän oma sydäniskuri eli Defi. Toivottavasti sitä ei tarvita, mutta jos tarvitaan, käytä sitä rohkeasti - se voi pelastaa hengen!

Hevosvoimia hevosurheilukeskukseen  

Ääneseudun Kehitys Oy haki vuoden 2017 loppupuolella rahoitusta ELY-keskuksesta Konginkankaan hevosurheilukeskuksen suunnitelman viemiseksi toteutukseen. Koordinointihanke sai rahoituspäätöksen helmikuussa 2018. Hanke kestää vuoden 2018 loppuun.  

Keski-Suomen Kylät ry palkitsi Matti Jokihalmeen kultaisella ansiomitalilla

Suomen Kylätoiminta ry myönsi Matti Jokihalmeelle, Konginkankaan kyläyhdistys ry:n perustajalle ja pitkäaikaiselle puheenjohtajalle, kultaisen ansiomerkin tunnustuksena aktiivisesta, pitkänäköisestä, vastuullisesta ja verkostoja rakentavasta maaseudun kehitystyöstä. Lue Äksän juttu!

KONGINKANKAAN UUDISTETTU SATAMA AVATTU

Konginkankaan satamaa on kunnostettu ja viihtyisyyttä lisätty kahden kesän ajan ja vihdoin tänä syksynä uutta satama-aluetta juhlittiin koko kylän yhteisenä olohuoneena lauantaina 26.8.2017.

Kaupungin hallinnoiman Leader-hankkeen avulla ja kyläläisten talkootyöllä on kunnostettu satamarakennus, johon on lisätty kunnollinen kuivakäymälä. Puustoa ja pusikkoa on karsittu, penkkejä lisätty ja uimarantaa parannettu. Satamarakennuksen viereen on perustettu perinnepuutarha, johon kerätään lähialueen vanhoja puutarhakasveja. Uimarannan tuntumaan on rakennettu grillikatos koko kylän yhteiseen käyttöön. Satamassa on myös muutama frisbeegolfkori. 

Ensi kesänä entistä viihtyisämpi Konginkankaan satama toivottaa kaikki kävijät niin maitse kuin vesitsekin! Lue juttu Sisä-Suomen Lehdestä.

 

KONGINKANKAAN KOULU 150 VUOTTA

Konginkankaan koulu on Keski-Suomen vanhin kansakoulu. Sitä juhlittiin 1.-2.9.2017 mm. koulun avoimilla päivillä. Lue juttu Äksästä

VUODEN 2017 KONGINKANKAALAINEN - RIIHILAHDEN KYLÄYHDISTYS

Vuoden konginkankaalainen on Riihilahden kyläyhdistys! Yhdistys perustettiin 2008. Jäseniä onmuutaman vakinaisen, mutta noin 140 kesätalouden kylässä reilut 70 ja toiminta vilkasta.

Vuoden konginkankaalaiseksi valittu yhdistys on elävä esimerkki talkootyön voimasta. Talkoilla rakennettu viihtyisä ja hyvin varustettu kylätupa on myös ulkopuolisten vuokrattavissa. Varoja yhdistyksen toimintaan kerätään talkoilla eikä hyväntekeväisyyttäkään ole unohdettu. Erityisesti Riihimäen kyläyhdistys on kunnostautunut muurinpohjalettujen paistossa, joilla on saanut herkutella monissa tapahtumissa  :) 

Lue Äksän juttu Konginkankaan kesäpäivistä 

 

 

Vuoden konginkankaalaiset ja kesäpäivien avaajat

Ole hyvä, Konginkankaan kesäpäivien avaajat ja Vuoden Konginkankaalaiset 

 

Kuvin ja sanoin – Kohtaamisia Konginkankaalla

Tule tutuksi Konginkankaan kesäpäivillä heinäkuun 2. päivänä 2017! Kömin kilta ja Konginkankaan kyläyhdistys järjestävät Konginkankaan Kesäpäivillä tutustumisaktiviteetin, jonka tuloksena saamme kalaverkollisen uusia tuttuja. Kesävieraat ja mökkiläiset, paikalliset ja tutut kohtaavat! Palkintoina jokainen saa yllätyksen ynnä arvomme mm. lounas- ja kahvilippuja Reimariin ja kesälukemista.

Kömin kilta pitää Konginkankaan kotiseutumuseoa auki 1.7. – 30.7. 2017 ma – pe 12 – 17 ja la – su klo 11 – 17. Osoite Kirkkotie 2, Konginkangas. Tervetuloa katsomaan uutta kotiseutumuseon kesänäyttelyä Kuvin ja sanoin – Kohtaamisia Konginkankaalla

  • Konginkankaan maisemia maasta ja ilmasta
  • elävää maa- ja metsätaloutta
  • kirkko ja pappila: kirkon piirustuksia, vanhan pappilan puutarhasuunnitelma, rippikuvia
  • vapaussodan kirjeitä
  • koulu 150 vuotta: koulut ja luokkakuvia
  • paikallista esineistöä
  • paikallisten asukkaiden ennen kuulemattomia haastatteluja äänitteinä

 

KONGINKANKAAN ALUELÄMPÖ

Konginkankaalle rakentuu kaukolämpöverkosto. Lämpökeskus sijaitsee ns. varikkoalueella Yrjöläntien päässä. Putkiston läheisyydessä asuvilla on mahdollisuus liittyä kaukolämpöön. Liittyminen on ilmaista maaliskuun 2017 loppuun mennessä. Kustannuksia tulee tarvittavan lämmönvaihtimen hankinnasta, asennuksesta sekä muutostöistä. Lisää tietoa liittymisestä ja lämpökeskuksesta sekä putkistosta. Alueverkon rakennuttaa EKO Energiapalvelut ETK OY. 

 

HEVOSURHEILUKESKUKSEN SUUNNITELMA ON VALMIS

Lue Hevosurheilukeskushankkeen sivuilta lisää! 

 

kongintaival-julkaisu myynnissä

Kongintaival-lehteä myydään Konginkankaan kirjastossa ja Reimarin Tuvalla. Julkaisun hinta on 10 €.

 

vuoden konginkankaalainen 2016 valittiin kesäpäivillä

Vuoden Konginkankaalaiseksi valittiin Kömin Kilta ry. Perusteluina oli mm. kotiseutuhistorian taltioiminen sekä Keski-Suomen Liiton myöntämä Keski-Suomi-palkinto. Palkinnon teemana oli keskisuomalaisen perinteen tallentaminen. Kömin kilta sijoittui neljän finalistin joukkoon.

 

Sataman kunnostushanke käynnissä

Konginkankaalaisten toiveiden mukaan toteutetaan Konginkankaan sataman kunnostus- ja investointihanke. Hankkeen hallinnoi Äänekosken kaupunki ja rahoittaa Viisari ry. Hankkeessa kunnostetaan uimaranta ja satamarakennus, johon rakennetaan kunnollinen kuivakäymälä. Satamaan tulee lisäksi mm. grillikatos, penkkejä ja pelipaikkoja. 

Satamarakennuksen korjaustyöt ovat hyvässä vauhdissa. Satamarakennus on maalattu 4.8.2016 komeaksi! Työn teki kahdeksan ahkeraa talkoomaalaria ja yksi talkooemäntä, joka ruokki heidät. Matti Jokihalmeen mukaan sataman kunnostamiseen on tähän mennessä käytetty noin 50 talkootuntia ja lisää tarvitaan. Satama valmistuu kesällä 2017. 

 

HEVOSURHEILUKESKUksen suunnittelu sai rahoituspäätöksen 

Konginkankaan kyläyhdistyksen hankehakemus Hevosurheiluksekuksen suunnittelmiseksi on hyväksytty Leader Viisarissa 16.3. ja Keski-Suomen ELY-keskuksessa 25.5.2016. Toiveita, tarpeita ja ideoita kerätään keväällä ja kesällä. Syksyllä laaditaan kehittämissuunnitelma. Hanke kestää vuoden 2016 loppuun. Sen kokonaisbudjetti on 29 375 e. 

 

Kömin kilta keski-suomi -palkinnon finalistiksi 2016  

Konginkankaan Kotiseutukerho Kömin Kilta ry on yksi palkituista, mutta itse Keski-Suomi -palkinnon sai Palokan Pelimannitalo. Muut palkitut ovat Kotiseutuyhdistys Keurusselän Seura ja  Viitasaaren Museokesä.

Keski-Suomen liitto palkitsee Keski-Suomi -palkinnolla vuosittain henkilön tai yhteisön maakunnan näkyvyyden ja hyvän maineen edistämisestä, uusien käytäntöjen luomisesta tai muuten positiivisesta vaikuttavuudesta. Palkinnon teemana oli keskisuomalaisen perinteen tallentaminen.

Konginkankaan Kotiseutukerho Kömin Kilta dokumentoi miesten puvun viime hetkillä, sillä maan viimeinen pukutehdas Salmutex on jo historiaa. Dokumentointi tehtiin yhteistyönä Keski-Suomen Museon kanssa, joka teki dokumentista mallinnuksen verkkosivuilleen.

Keski-Suomi -palkinnon ehdokkaiksi ilmoitettiin eri puolilta maakuntaa 19 ehdokasta, joiden joukosta esiraati valitsi palkitut neljä finalistia. Voittajan neljän finalistin joukosta valitsi kamarineuvos Erkki Fredrikson.

 

muhkea 1800 luvun uuni kivetyn metsän siimeksessä

Kömin Kilta on adoptoinut uunin pitääkseen siitä huolta ja säilyttääkseen kulttuuriperinnön jälkipolville. Asiasta lisää mm retkipaikka.fi sivulla. Tässä linkki sinne.

 

Eila Minkkisen retrospektiivinen näyttely jyväskylässä

Näyttely Osaatteko valssata, neiti Minkkinen II on esillä kahdessa eri museossa.

Jyväskylän taidemuseossa, Kauppakatu 23, Jyväskylä 4.3 - 10.4.2016 on esillä osa Rauman taidemuseon retrospektiivinäyttelystä 2015.
Suomen käsityön museossa, Kauppakatu 25, Jyväskylä 4.3 - 15.5.2016 on esillä koruja vuosilta 1963-2015 ja lasiveistoksia 2014-2015.

2015 on julkaistu Eila Minkkisen kuvateos ja elämänkerta Osaatteko valssata, neiti Minkkinen?
Teksti. Otso Kantokorpi, Janne Koski, Marsa Luukkonen, Helena Pahlman ja Pirkko Vekkeli.
160 sivua, 171 kuvaa. Kustantaja Parvs Publisher, Helsinki 2015

 

Riihilahden uusi kylätalo huokuu talkoohenkeä

Vanhasta riihestä remontoidun kylätalon vanhat hirret kertoisivat monta tarinaa jos osaisivat puhua. Kyläyhdistyksessä huokui aito talkoohenki, kun uuden kylätuvan avajaisia vietettiin 1.8.2015. Avajaistapahtuma sai koko Riihilahden kylän väen liikkeelle. Lue Äksän lehtijuttu.

Kakkumaisteri 2015

Kuppikakkukisan voittajaksi arvoisa raati valitsi Riitta Paanasen kuppikakut. Voiton syynä lienee ollut koristepäällykseen lorautettu salainen ainesosa.

Vuoden konginkankaalainen 2015

Kesäpäivillä vuoden Konginkankaalainen tittelin sai Sirkka Kupsu. Sirkka on ollut kyläläisten tukena arjen juhlissa niin iloissa kuin suruissa monien vuosien ajan toimiessaan paikkakunnalla pitopalveluyrittäjänä ja seurakunnan emännän tehtävissä.

Kongintaival 2015 

Kongintaival-kotiseutulehti on julkaistu Konginkangas-päivillä 27.6.2015. Lehdessä on 96 sivua juttua taiteilijoista, elokuvaohjaajasta, monesta suvusta, postista, taitavasta ompelijasta, kruununtorppareista, oikeudenkäynneistä, väärinkäytöksistä, hevosista, Keiteleen kalatutkimuksesta sekä runoja ja paljon valokuvia. Lehden voi ostaa Konginkankaalla museossa, kirjastossa ja Reimarissa, Äänekoskella kirjastossa ja Taidemuseolla sekä Suolahdessa Kahvila Päivänpaisteessa.
Lehden voi tilata myös postitse ennakkomaksulla: Helena Ojanen, 0407521844, helena.simonaho(at)ppinet.fi

Äänekosken taidemuseossa piirroksia ja maalauksia konginkankaasta 

16.6.2015 alkaen (ei juhannuksena) Äänekosken taidemuseossa on esillä keskisuomalaisia maisemia mm. Konginkankaalta. Kalle Carslstedt ja Erkki Tanttu kävivät usein taiteilija Eila Minkkisen vieraina Soskonniemellä ja maalasivat lähialueilla.

Maailman ensimmäinen kongin ameriikan päivä oli menestys

Lue Äksän juttu: http://aksa.fi/ameriikan-meininkia-kongilla 

VUOSIKOKOUKSESSA KESKUSTELTIIN KEVYENLIIKENTEENVÄYLÄSTÄ

Konginkankaan kyläyhdisys ry:n vuosikokoukseen osallistui 31 kyläläistä. Alussa keskusteltiin Peräpohja-Kirkonkylä -kevyenliikenteen väylän hankkeesta. Äänekosken kaupungin katupäällikkö Jukka Karppinen esitteli hankkeen nykytilaa. 

Kyläyhdistys lähtee viemään asiaa eteenpäin mm. selvittelemällä maanomistajien kantaa kevyenliikenteenväylän rakentamiseen. Olemassa olevat suunnitelmat ovat vanhat ja ne on päivitettävä. Samalla katsotaan mahdollista väylän rakentamista toiselle puolelle Konginkankaantietä poiketen 2001 tehdyistä suunnitelmista, joissa väylä oli ajateltu järven puolelle.  

Konginkangas-korua saatavilla

Konginkangas-koruja saa vielä edullisesti vaikka lahjaksi. Koruja saa Konginkankaan kirjastosta aukioloaikoina käteismaksua vastaan (varaa tasaraha mukaasi). Koru on kyläyhdistyksen erikoistilaus Kalevala Korulta eikä sitä ole myynnissä missään muualla. 
Hinta 65 €/kpl.
Lisätietoja Heli Hytönen p. 040 730 8522 tai 020 632 3296 tai heli.hytonen at aanekoski.fi

 

 

Konginkangas edustettuna maaseudun kehittämisyhdistys VIISARIN toiminnassa 

Konginkangas osallistui Viisarin hankehakuiltaan 11.2.2015. Tarkoitus oli selvittää, miten Viisarin hanke- ja yritystukia voidaan alueellamme hyödyntää. Viisari ry:n hallituksessa toimivat 2015 Anneli Kauta-Soljava (Konginkankaan kyläyhdistys, Riihilahden kyläyhdistys), varalla Esa Sällinen (Konginkankaan kyläyhdistys, Konginkankaan VPK). Heihin voi ottaa yhteyttä, jos haluaa vaikuttaa Viisarin toimintaan.

 

Äänekosken vuoden 2014 Kulttuuripalkinto Kömin teatterille ja Kömin killalle

Äänekosken kulttuuripalkinnon 2014 saivat Kömin Teatteri ja Konginkankaan Kotiseutukerho Kömin Kilta ry. Äänekosken kaupunki palkitsi äänekoskelaisia kulttuurimenestyjiä. Kulttuuripalkinto luovutettiin Kömin Teatterille pitkäaikaisesta ansiokkaasta toiminnasta kesäteatteritoimijana ja Konginkankaan Kotiseutukerho Kömin Kilta ry:lle Konginkankaan museon ylläpitäjänä ja paikallishistorian vaalijana. Onnea!!! 

Konginkangas ja sen kylät ilmakuvina

Näin talvipimeinä on mukava käydä fiilistelemässä Konginkankaan upeista maisemista Urpo Minkkisen ilmakuvien välityksellä. Käykää tutustumassa.

Konginkangas ja sen kylät - osa 1

Konginkangas ja sen kylät - osa 2

Konginkangas ja sen kylät - osa 3

Konginkangas ja sen kylät - osa 4

Konginkangas ja sen kylät - osa 5

 

KONGINKANKAAN JOULUNAVAUKSESSA ENSIESITYS  

Konginkankaan koululaisten kuvaama elokuva Konginkankaasta ensiesitettiin joulunavauksessa. Katso video YouTubesta

 

LINTULAHDEN POHJOISLIITTYMÄN TYÖT ALKANEET 29.9.2014

Lintulahden pohjoisliittymän tietyöt käynnistyivät. Tarkoitus on saada työt valmiiksi marraskuun puoliväliin mennessä.  

 

Kulttuuriperintötaulu lintulahdessa 

Konginkankaan kotiseutukerho Kömin Kilta ry on pystyttänyt Lintulahden Nesteelle Räihän kulttuuriperintötaulun. Lisää tauluja suunnitellaan! 

  

KONGINKANKAAN KOTISEUTUMUSEO

Kiitos kaikille museossa vierailleille. Kesällä 2014 museolla kävi noin 800 vierailijaa. Satu jatkaa syyskuussa esineiden inventointia, valokuvausta ja luettelointia. Kiitos myös kaikille, jotka ovat tehneet lahjoituksia museoon. Ensi kesän teemana on Karjala ja kaikki siihen liittyvä. Museon toiminnasta vastaa Konginkankaan Kotiseutukerho Kömin Kilta ry. Aukioloajan ulkopuolisista ryhmien vierailuista pyydetään sopimaan kolme päivää ennen toivottua vierailua.

Yhteydenotot
iltaisin Reetta Korjonen, puh. 0504301635
päivisin Helena Ojanen, puh. 0407521844

 

Kyläyhdistyksen hankepuu

Innovative Village- Kekseliäät Kylät hankken avulla saimme valmiiksi oman hankepuun. Tästä voi katsoa kuinka monessa hankkeessa ja projektissa olemme olleet mukana tähän mennessä.

 

INNOVATIVE VILLAGE-OPINTORETKELÄISET KONGINKANKAALLA

14.5.2014 saimme kansainvälisiä vieraita Konginkankaalle, kun Kekseliäät Kylät-hankkeen opintomatkalaiset Irlannista ja Virosta tekivät vastavierailun Suomeen. Sumiaisissa ensin vierailleet matkalaiset tutustuivat uuden Kongi Reimarin toimintaan sekä SC-Caravan Lintulahden alueeseen. Lintusalissa Karavaani alueella kerroimme kyläyhdistyksen toiminnasta ja projekteista joissa olemme olleet mukana. Pullakahveiden jälkeen vieraat jatkoivat Lintulahdesta matkaa Karstulan Wanhoihin Wehkeisiin.

 

Konginkankaalla keskusteltiin maaseudun pankkipalveluista

11.12.2013 kylätuvassa oli välillä kiivaaksikin käynyttä keskustelua. Aiheena olivat pankkipalvelut tai paremminkin maaseudun asukkaan tavallisen rahaliikenteen hoitaminen. Muistio paljastaa, mistä keskusteltiin ja mitä päätettiin.

 

Konginkankaan kehittäminen vauhdissa  

Konginkangas on Konginkankaan kyläyhdistys ry:n kautta mukana kolmessa isommassa hankkeessa kylän yhteiseksi kehittämiseksi. Vihreä väylä -hankkeen ja kyläyhdistyksen oman investointihankkeen kautta tuotetut kartat ovat kohta ilmoitustauluilla. Palvelutuuli-hanke avaa aktiivikyläläisten kanssa Joulupuodin Konginkankaan Liikekeskukseen. Puotiin voi kuka tahansa yksityinen tai yhdistys tuoda jouluisia tuotteita myyntiin tai tulla järjestämään jotain pientä jouluista tapahtumaa kaupan yhteydessä olevalle kylätuvalle. Kekseliäät kylät -hankkeen avulla on ruodittu sataman kehittämistä ja seuraavaksi toteutetaan uusia ideoita kesäpäiville. Lue satamaan liittyvät kootut toiveet ja tarpeet.

Uutena yhteistyökumppaniksi on tulossa Kylä lähtee -hanke. Sen paikallisdemokratiaselvitykseen ehdotettiin Konginkangasta yhdeksi tutkimuskohteeksi. 17.10. pidetyssä Kongi kumajamaan -kyläillassa päätettiin lähteä mukaan. Marraskuussa on tulossa suuri kyläkokous, jossa ruoditaan Konginkankaan ja Äänekosken kaupungin suhteita. 

Seuraa ilmoituksia ja nettisivuja ja lähde sinäkin mukaan toimintaan!

 

OHJELMA RIIHILAHDESSA SYNTYNEESTÄ RAIJA OHLINISTA

Lilja ja Eino Liimataisen tyttärestä Raija Ohlinista kertovat ohjelma tulee 10.10.2013
klo 21 Yle Fem -kanavalta. Raija on syntynyt Riihilahdessa ja asuu nykyisin Ruotsissa,
unelmiensa Ekolsund-nimisessä linnassa.  Lisätietoa ja kuvia näistä linkeistä. 

 

KYSELY KUNTALIITOKSESTA

Osallistu alla olevast linkistä Jyväskylän yliopiston toteuttamaan Kuntarakenneuudistus ja maaseurun toimijarakenteen muutos -tutkimukseen. Kyselyyn vastaaminen vie vain vähän aikaa, mutta tuottaa tutkijoille arvokasta tietoa koskien pienten paikkakuntien kuntaliitoksia. Lisätietoja tutkimuksesta kaisu.kumpulainen@jyu.fi
Tästä linkki kyselyyn:
http://MRINTERVIEW2.ad.jyu.fi/mrIWeb/mrIWeb.dll?I.Project=KUNTALIITOSKYSEL 

 

KONGINKANKAAN KAKKUMAISTERI 2013

Kakkumaisteriksi valittiin yksimielisesti kymmenen osanottajan joukosta Riitta-Sisko Stolt. Kilpailuun osallistuneet kakut on lahjoitettu Konginkankaan Palvelutalolle vanhusten iloksi. 

VUODEN 2013 KONGINKANKAALAINEN

Vuoden 2013 konginkankaalainen on Konginkankaan kirjastonhoitaja Heli Hytönen. Heli on ollut aktiivisesti mukana kyläyhdistyksen toiminnasta aina perustamisasiakirjan allekirjoittamisesta lähtien. Kirjastosta on muodostunut Konginkankaan kylän sydän, josta löytyy monenmoista tietoa kylän asioista kirjastopalveluiden lisäksi. Heli on aina valmis auttamaan konginkankaalaisia!

 

KESÄPÄIVIEN 2013 LEHTILIITE

 
liite, liite2, liite3, liite4, liite5, liite6.

 

Joulunavauksen 30.11.2012 kyläyhdistyksen arvonnan voittajat :

Joulukinkku: Raili Hintikka. Karkkireppu: Paula Jokihalme. Pehmojääkarhu: Pinja Liimatainen. Fazerin suklaakonvehdit: Mauno Niemelä.

 

PURURADAN KÄYTTÄJIEN ARVONNAn VOITTajAT

Äänekosken kaupungin lahjoittamat palkinnot voittivat Sirkka Valkeapää, Linda Pasanen, Arvo Sällinen, Pentti Kinnunen, Alpo Juntunen, Matti Hakkarainen, Hannu Rautiainen, Markku Hytönen ja Leila Paananen.
Onnea kaikille voittajille! Palkinnot ovat noudettavissa kirjastolla.

 

MLL Konginkankaan yhdistys

järjestää jälleen toimintaa lapsille ja perheille mm muskariryhmiä ja eri-ikäisten lasten liikuntaryhmiä. Käy kurkkaamassa MLL:n sivuja kohdasta Yhdistykset.


vetouistelun suomen mestaruus 2012 konginkankaalle

Kömin Kalastajien joukkue edustajinaan Jukka Lohtaja, Jarno Hiironen ja Sauli Kallberg voittivat 5.8.2012 vetouistelun Suomen mestaruuden. Onnittelut!

 

Vuoden konginkankaalaisia on nyt monta

Konginkankaan kesäpäivillä valittiin Vuoden 2012 konginkankaalaiseksi kaikkien paikkakuntalaisten tuntema raavaiden miesten laulu- ja soittoryhmä Konginkankaan Rengit, joka on esiintynyt konginkankaalaisten iloksi monenmoisissa tilaisuuksissa - myös kesäpäivillä.

 

ONNEA KESÄPÄIVIEN ARVONNAN VOITTAJILLE

Toripäivänä 30.6.2012 suoritetussa arvonnassa arpaonni suosi seuraavasti: moottorisaha Mea Lahti, Äänekosken Kuntokeskuksen kymppikortit Tauno Ruuska ja Raija Niemelä, Laihduttajan starttipaketit Heikki Rossi ja Henry Eriksson; Led-suihkupäät Janne Liimatainen ja Orvokki Miettinen; Aurinkolasit Pekka Niemelä ja Elias Litmanen, Piknik-reppu Juho Juntunen. Onnea voittajille, ja kiitos kaikille osallistuneille!

Kömin killan uusin julkaisu KONGINTAIVAL 2012

Kongintaival-kotiseutulehti on myynnissä Konginkankaan kotiseutumuseolla, Konginkankaan ja Äänekosken kirjastoissa sekä K-extra Kongitorissa. Konginkangas-päivillä sitä myydään myös torilla la 30.6.klo 10-15.

Julkaisua myyvät lisäksi Reetta Korjonen (puh. 050 430 1635) ja Helena Ojanen (sähköposti: helenaojanen14[at]pp.inet.fi tai tekstiviestinä 040 7521844).

lintulahden laituri on nyt veneilijöiden käytössä

Liitteenä on Aluehallintoviraston päätös 15.6.2012: Laiturin rakentaminen Lintulahteen sekä valmistelulupa.

 

Kannanotto Konginkankaan sosiaali- ja terveysasema

Kannanotto palveluiden säilyttämisen puolesta keräsi yhteensä 1433 allekirjoitusta nimilistoille. Nimilistat luovutetaan Äänekosken kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kari Kiiskiselle.

Laajakaistaa Äänekosken kylille

Äänekosken kaupunki on mukana hankkeessa, jossa kaikki vakinaiset asunnot sekä yritysten toimipaikat ovat v. 2015 mennessä enintään kahden kilometrin etäisyydellä 100 megabitin yhteyden valokuitu- tai kaapeliverkosta. Lue lisää tästä linkistä.

Äänekosken 4h-yhdistys

Toimintaa lapsille kesällä 2012. Retkiä, uimakouluja, liikuntakerhoja ym. Käy katsomassa sivuilta:http://aanekoski.4h.fi/tulevaa-toimintaa/

 

HOMMAN HUIPENNUS

Liimattalan tytöistä koostuva nuorten ryhmä LAVAHELMET on saanut teatteriprojektilleen HOMMA-rahoitusta. NuortenAkatemia palkitsee Äänekosken ryhmän yhtenä tämän vuoden parhaista projekteista. NuortenAkatemia järjestää näille parhaille ryhmille "Homman huipennuksia" ympäri Suomea. Ideana on siis juhlistaa paikkakunnan nuorten saavutuksia.

Äänekosken juhla järjestetään Konginkankaan Nuorisotalo Vaparilla ke 9.5.  klo 17-19! Tilaisuus on kaikille avoin, mutta vaatii ennakkoilmoittautumisen. Osallistujille tarjotaan kakkukahvit. Ilmoittautumislomake täytetään sähköisesti: http://www.homma.fi/huipennustilaisuudet

Lavahelmistä voi lukea lisää täältä: http://skene-x.net/groups/show/id/363

KUVAT: http://aanekoski.4h.fi/kuvagalleria/lavahelmien-palkitsemisspektaakk/

 

Konginkankaalla mukava Keski-Suomen Päivä

Tässä linkki Kaupunkilehti ÄKS:n lehtijuttuun.

 

MUSKARI ALOITTAA KONGINKANKAALLA

Muskari tiistaisin 14.2.2012 alkaen Konginkankaan seurakunnan kerhotiloissaklo 17.15-18.00 lapsi-vanhempi ryhmä 0-3 vuotiaille ja klo 18.15-19.00 ryhmä 4-6 vuotiaille. 
Muskari kokoontuu 10 kertaa, eka kerta on ilmainen. 
Ohjaajana toimii musiikin ammattilainen Susanna Tuhkala.
Osallistumismaksu jäsenille 17 euroa, muille 20 euroa.
Mukaan ryhmiin otetaan 10-12 lasta, joten ilmoittaudu nopeasti 
Heli Siekkinen puh. 040 5399764 tai Miia Sorri 044 5638307

 

Lintulahden kehittämishankkeen tilanne

Lintulahden alueen kehittämistä sekä venelaiturin rakentamista koskeva hakemus on jätetty Maaseudun Kehittämisyhdistys Viisari ry:lle 23.1.2012. Hankehakemus, lausuntopyyntö, rahoitushakemus, ja hankkeen kustannusarvio löytyvät näistä linkeistä.

 

Konginkankaan ladut löytyvät Äänekosken kaupungin latu-infosta

Konginkankaan alueen ladut löytyvät Äänekosken kaupungin ylläpitämästä latu-infosta. Tässä linkki: http://www.aanekoski.fi/asukkaalle/liikuntapalvelut/liikuntapaikat ja tästä eteenpäin Hiihtoladut. Sivulta löydät myös muut Äänekosken liikuntapaikat!

Konginkangas-korua vielä jäljellä

Konginkangas-korut ovat valmistuneet ja ne ovat noudettavissa Konginkankaan kirjastosta aukioloaikoinen käteismaksua vastaan (varaa tasaraha mukaasi). Hinta 60 € kpl.

Lisätietoja Heli Hytönen p. 040 730 8522 tai 020 632 3296 tai heli.hytonen(at)aanekoski.fi
Ota yhteyttä myös, mikäli haluat tilata korua. Keräämme sitovia varauksia, ja kun varausten määrä on 100 kpl, teemme uuden tilauksen Kalevala Korulta. Hintatiedot täsmentyvät sitten aikanaan tilauksen yhteydessä.

DVD kirkkovenesoudusta myynnissä

Saarijärvi-seura, Konginkankaan kotisutukerho Kömin Kilta ja Konginkankaan kappeliseurakunta järjestivät 14.8.2011 kirkkovenesoudun Pyhäjärvellä sekä metsäkirkon Pyyrinlahden vanhan kirkkotien varrella olevassa Pyhäkankaan karsikossa. Tilaisuudesta kuvattu dvd on saatavissa Konginkankaan, Sumiaisten, Äänekosken kirjastolta sekä Saarijärvellä museolla ja Info-kirjakaupasta hintaan 15 euroa.

Konginkangas on Keski-Suomen Vuoden Kylä 2011

 

kotisivut yrityksille ja yhdistyksille: keski-suomen verkkomedia