kömin kilta

Kömin Kilta - logo

 

Yhdistyksemme koko nimi on Konginkankaan Kotiseutukerho Kömin Kilta ry ja kotipaikka Äänekoski.

Kömin Kilta on perustettu ensimmäisen kerran 1948 erityiseksi kotiseutu- ja museoyhdistykseksi. Alkuunlähdön innostusta seuranneen hiljaiselon jälkeen yhdistys virkosi henkiin 1998. Jäsenmäärä tällä hetkellä on noin 100.

Kömin Kilta sai Äänekosken kaupungin vuoden 2014 kulttuuripalkinnon yhdessä Kömin teatterin kanssa. 

Keski-Suomen liitto palkitsi Kömin killan Keski-Suomi 2016 palkinnolla. Palkinnon teemana oli keskisuomalaisen perinteen tallentaminen. Kömin kilta sijoittui neljän finalistin joukkoon.

Kömin Kilta on Vuoden konginkankaalainen 2016.

Kongintaival-lehteä saatavilla Konginkankaan kirjastolta ja Reimarin tuvalta, hinta 10 €.

 

YHTEYSTIEDOT

 

Puheenjohtaja: Reetta Korjonen, reimarintupa(at)gmail.com puh. 050 4301653.

Sihteeri: Marjatta Huhta

 

Tervetuloa mukaan yhdistyksen toimintaan!

1948 päätettiin perustaa Konginkankaalle erityinen kotiseutu- ja museoyhdistys ”KÖMIN KILTA”. Nimen lyhyt ja naseva ensimmäinen osa on peräisin pitäjän vanhasta nimestä, jälkimmäinen osa taas juontuu nimityksestä, joka jo keskiajalla tarkoitti keskinäistä apua ja seurustelua varten perustettuja yhdistyksiä eli veljeyksiä. Kömin Kilta tulisi näin ollen olemaan pitäjänsisäinen ja entisten pitäjäläisten keskeinen kulttuuriveljeys.

Kömin Kilta haluaa herättää kiinnostusta kotiseutumme perinteiden ja ympäristön vaalimiseen sekä Konginkankaan kaikkien kyläkuntien historiaan ja toimintaan. Seura pyrkii uudistumaan ajan hengen mukaisesti. Tavoitteena on kotiseudun kaikinpuolinen kehittäminen paikallisten erityispiirteiden pohjalta. Kilta ylläpitää kotiseutumuseota.

Kaikki jäsenistöltä ja muilta asiasta kiinnostuneilta saatu palaute ja uudet ideat ovat tervetulleita suunniteltaessa tulevaa toimintaa.

Kaikki, myös vapaa-ajan konginkankaalaiset, ovat tervetulleita yhdistyksemme jäseniksi. Jäsenmaksu on 15 €.

Liittyminen käy helpoimmin netin kautta. Ota yhteys puheenjohtajaan tai sihteeriin ja anna yhteystietosi, niin saat sähköpostissa ohjeet maksun suorittamista varten.

Mikäli taas käytät hyväksesi Konginkankaan kirjastosta saatavaa laskulomaketta, ole hyvä ja täytä sen tiedonanto-osaan jäsenrekisteriämme varten nimesi lisäksi myös osoite- ja muut yhteystietosi. Tällöin ei käytetä viitettä.

Muistathan ilmoittaa osoitteenmuutoksen.

Halutessasi ottaa yhteyttä suoraan meihin, katso YHTEYSTIEDOT.

 

AJANKOHTAISTA

Vuosittainen jäsenmaksu on 15 €/2017.

 

Konginkankaan kotiseutumuseo  

Kömin kilta järjestää kesänäyttelyt ja pitää kesäisin auki Konginkankaan kotiseutumuseoa. Kesällä 2018 museo on ollut avoinna heinäkuussa joka päivä. Museon vieressä Konginkankaan kirkko on tiekirkko ja avoinna arkisin. Tiekirkon aukioloaikoina tapulissa on Tasauksen Tapulikahvio. 

Paikka: Kirkkotie 2, Konginkangas

 

Salmutex Oy

Kömin Kilta ry tallensi museon ohjeistuksen pohjalta Konginkankaalla toimivan miesten pukuja valmistavan Salmutex Oy:n toimintaa syksyllä 2014. Syntynyttä dokumentointiaineistoa on hyödynnetty verkkosivujen sisällöntuotannossa. Dokumenttiaineistosta on tehty kuvakertomus nettiin.     

kotisivut yrityksille ja yhdistyksille: keski-suomen verkkomedia