kömin kilta

Kömin Kilta - logo

Ajankohtaista Nyt

Maailmalle muuttajan tarinat kirjoihin ja kansiin
 

JUURET KESKI-SUOMESSA -hanke 

- tutkii, julkaisee, keskustelee, asettaa näytteille

Juuret Keski-Suomessa -hanke on Kotiseutuyhdistys Kömin Killan tutkimushanke. Siinä tallennetaan arvokasta kansanperintöä ihmisistä, joiden elämänpolku on johtanut Keski-Suomesta ulkomaille ja mahdollisesti takaisinkin. Keräämme historiaa kyselyn, haastattelujen, kuvien, korttien ja muiden aineistojen avulla

Hanke tutkii ulkosuomalaisten ja paluumuuttajien tarinoita. Hankkeessa kerättyyn tutkimustietoon pohjaten aineistosta julkaistaan kirja ja järjestetään seminaari ja museonäyttely monikulttuurisuuden arvostuksen lisäämiseksi ja ihmisten tarinoiden tallentamiseksi. Samalla hanke toteuttaa ulkosuomalaisten ja paluumuuttajien juurihoitoa ja lisää paikallista ymmärrystä elämän kirjosta ulkomailla.

Hankkeen päätapahtumana järjestetään Juuret Keski-Suomessa - tapahtuma perjantaista sunnuntaihin 26.-28.6. 2020 Konginkankaan Kyläpäivien yhteydessä Konginkankaan keskustassa. Paikalle odotetaan runsasta joukkoa ulkomailla asuvia keskisuomalaisia. Tarkempi ohjelma julkistetaan helmikuussa 2020. Haluamme vaalia, tallentaa ja tutkia kulttuuriperintöä ja kertoa tarinoita sekä tukea monimuotoista suomalaisuutta. Hanke käsittelee keskisuomalaista elämänpiiriä ja kirjoittaa historiaa keskisuomalaisista ihmisistä ja kuvaa niiden elämää, jotka ovat toimineet monikulttuuriympäristössä. Unescon aineettoman maailmanperinnön tallennuksessa kertomukset ovat tärkeä osa aineetonta perintöä. Kun kertoja kuolee, aineetonta perintöä häviää. Tämän hankkeen kohdehenkilöt ovat nyt 60 - 90 vuoden iässä, eli on viimeisiä hetkiä saada ensi käden muuttajien suullista kertomaa ja tallentaa suomalaisuuden monikulttuurista perintöä. Siksi teemme kirjan juuri nyt.

Kesään 2019 mennessä löydettyä

Vuonna 2018 kerättiin paikkakunnalla tiedettyjen lähtijöiden osoitteita puskaradiolla. Osoitteita löytyi yli 200, joille lähetettiin kyselytutkimus. Osa vastasi suomeksi, osa ruotsiksi, osa englanniksi. Palautettuja vastauksia on tullut yli 80. Lisäksi on tehty täydentäviä haastatteluja yli 30 joko kasvokkain, WhatsAppilla tai Skypessä. Olemme saaneet tarinoiden lisäksi valokuvia, kortteja, esineitä, julisteita, lehtileikkeitä, kirjoja ja muuta aineistoa. Tallennamme ja analysoimme aineiston ja kirjoitamme kirjan kesäksi 2020.

Muuttoaaltoja on ollut suurempia ja pienempiä: vuosisadan vaihteessa USAaan ja Kandaan ja 60-70-luvulla Ruotsiin. Jälkimmäisestä aallosta on vielä ensikäden lähtijöitä haastateltavissa, vuosisadan vaihteen ihmisistä vain toisen käden tietoa.

Olemme löytäneet mielenkiintoisia tarinoita: koneistaja, linnojen restauroija, asfaltoija, autokilpailupokaalien voittaja, konttoristi, urheiluopettaja, tarkastaja, kauhapyöräkoneen kuljettaja, päivä-äiti, laboratorionhoitaja, viinikassa, antikvariaatin pitäjä, lentoemäntä, palkkasihteeri, fagotisti, siivooja, terapeutti, pappi, kivimies, kanttori, linjanajaja, lähetyssaarnaaja, peltiseppä, professori, tekstiilityöläinen, maailman ympäripurjehtija. Kirjamme näistä ja muuttajista yleensä valmistuu Kyläpäiville 2020.

Hankkeen päätapahtumana järjestetään Juuret Keski-Suomessa - tapahtuma perjantaista sunnuntaihin 26.-28.6. 2020 Konginkankaan Kyläpäivien yhteydessä Konginkankaan keskustassa. Paikalle odotetaan runsasta joukkoa ulkomailla asuvia keskisuomalaisia. Tarkempi ohjelma julkistetaan helmikuussa 2020.

 

 

Konginkangas -kankaat suunniteltiin kyläläisten maalauksista City-torppari Elina Laitisen mainioilla taidoilla. Kuoseja on kaksi. Tilaa osoitteesta reimarintupa(at) gmail.com, 0400-386 144

 

Uuden Keiteleen rannat -korun on suunnitellut ja toteuttanut tuore konginkankaalainen, Design Luode –nimen alla koruja valmistava Sanna Kuitunen. Tilaa koru osoitteessa https://designluode.com/konginkangas-koru/

 

Hankkeet

Konginkankaalta maailmalle -hanke 2020 kerää muuttajien tarinat kirjaksi. Anna vihjeesi muuttajan osoitteesta marjatta.huhta(at)outlook.com Lisätietoja tästäEdith Variksen, Matilanvirran lossarin, 10-lapsinen  perhe muutti 1968 Grumsiin Norjan rajalle.

Tapahtumat

Konginkankaan kyläpäivät kokoaa vuosittain yli 2000 kävijää. Kyläyhdistys jakaa Vuoden Konginkankaalaisen tittelin. Vuonna 2016 sen sai Kömin Kilta. 

Kotiseutumuseo

Perinnekulkue Kömin Killan ylläpitämältä Kotiseutumuseolta kohti Konginkankaan keskustaa Konginkankaan kyläpäivien aikaan.

Julkaisut

Kömin Kilta tallentaa  paikallisperinnettä julkaisuihin ja myy niitä mm. Konginkankaan kesäpäivillä Reimarintuvan seinustalla.

Yhteystiedot

Puheenjohtaja: Reetta Korjonen, reimarintupa(at)gmail.com puh. 0400 386144 (iltaisin) 

Sihteeri, rahastonhoitaja ja jäsenrekisterinpitäjä: Marja Liisa Liimatainen, marjaliisaliimatainen2015(at)gmail.com, puh. 040 7569129.

Tiedottaja: Marjatta Huhta marjatta.huhta(at)outlook.com,
puh. 050 597 32 57.

Liity yhdistyksemme jäseneksi, jos sinulla on lukkarinrakkautta Konginkankaaseen -kotiseutuusi, kesäpaikkaasi tai suvun/ystävien maille. Soita tai lähetä sähköposti reimarintupa(at)gmail.com ja maksa Jäsenmaksu: 15 €/2019. 
Tilinumero:
FI95 5543 2940 1357 09 Kenttään: nimi, sähköpostiosoite tai postiosoite.

Laskutusosoite:
Kömin Kilta r.y. 
c/o Marja Liisa Liimatainen
Polunharjuntie 48, 44420 Liimattala

kotisivut yrityksille ja yhdistyksille: keski-suomen verkkomedia