kömin kilta

Kömin Kilta - logo

 

 

Siirtolaistarinoita Keski-Suomesta - Konginkankaalta maailmalle -kirjaa on myytävänä Äänekosken Citymarketissa sekä Äänekosken ja Konginkankaan kirjastoissa. Lisäksi kirjan voi ostaa osoitteesta Kauppatie 2, Konginkangas. (Postin vanhat tilat apteekin vieressä). Kirjan hinta on 45 €.

Voit tilata kirjan osoitteesta kominkilta@gmail.com, jolloin hintaan lisätään postituskulut.

 

Juuret Keski-Suomessa -hankkeeseen kuuluvat kirja, näyttely ja tapahtuma

  • Kömin Kilta keräsi Konginkankaalta maailmalle muuttaneiden elämäntarinat kirjaksi. Kirjassa on 380 sivua ja 200 kuvaa, seikkailuja, harrastuksia, ammatteja ja kokemuksia maailmalta.  Onnistumisia. Odottamattomia käänteitä. Sisua.  Ilmestynyt heinäkuussa 2020.
  • Juuret Keski-Suomessa -näyttely ulkosuomalaisten elämästä maailmalla. Näyttely avoinna seuraavan kerran kesällä 2021.

  • Juuret Keski-Suomessa -tapahtuma on siirretty koronan vuoksi kesälle 2021.  Todennäköisin ajankohta tapahtumalle on viikko juhannuksesta 2.-4.7.2021. 

Kansi

 

Esite 2020
Esite 2019
Esite 2018
Esite 2017

Työnäytös ja pihatalkoot

Työnäytöksen ja pihatalkoiden tuloksena Konginkankaan kotiseutumuseon tienoota on kaunistettu rakentamalla pisteaita uuden koulun ja museon väliselle aluelle. Museo on siivottu ja odottaa Juuret Keski-Suomessa näyttelyä rakennetaan kesäkuun ajan. Heinäkuun 1. päivänä kello 10 avaamme ovet yleisölle. Tervetuloa!  

 

Konginkankaalta maailmalle -kirjaan liittyvät juttuja voit lukea Äksästä: 

Siirtolaistarinoita Keski-Suomesta – Konginkankaalta maailmalle -kirjassa kerrotaan myös 1900-luvun alkupuolella Amerikkaan lähtijöistä.

https://aksa.fi/siirtolaistarinoita-keski-suomesta-konginkankaalta-maailmalle/

Sopeutuminen uuteen kotimaahan, miten Konginkankaalta lähteneet sen kokivat?

http://aksa.fi/miten-konginkankaalta-lahtija-sopeutui-ruotsiin/

Ruotsissa asuva Jari Hult kertoo elämästään ja harrastuksistaan. 

http://aksa.fi/konginkankaalta-kadentaitajaksi-ruotsiin/

Kömin Killan tutkimustyöstä maailmalle muuttaneista.

http://aksa.fi/muualle-muuttaneet-konginkankaalla-tehdaan-tarkeaa-tutkimustyota/

Yksi haastatelluista on Amerikassa asuva Anne Shadrick, joka on tulossa kesällä 2021 Suomeen. Anne tulee kertomaan perustamastaan Suomi-koulusta ja siitä miten lapset oppivat Itsenäisyyspäivästä, karjalanpiirakoita ja munien maalaamisesta:

http://aksa.fi/konginkankaalta-maailmalle-kirjan-tarinoista-anne-shadrick-oi-suomi/

Raija Ohlinin (ent.Liimatainen) tarina on uskomaton! Hän on kunnostanut useampia linnoja Ruotsissa ja tehnyt upean business-naisen uran.

http://aksa.fi/yle-fem-konginkankaalaisen-naisen-uskomaton-tarina-kuninkaallisen-linnanomistajaksi/

  

Tanja Rämä

JUURET KESKI-SUOMESSA -hanke 

- tutkii, julkaisee, keskustelee, asettaa näytteille

Juuret Keski-Suomessa -hanke on Kotiseutuyhdistys Kömin Killan tutkimushanke. Siinä tallennettiin arvokasta kansanperintöä ihmisistä, joiden elämänpolku on johtanut Keski-Suomesta ulkomaille ja mahdollisesti takaisinkin. Keräsimme historiaa kyselyn, haastattelujen, kuvien, korttien ja muiden aineistojen avulla

Hanke tutki ulkosuomalaisten ja paluumuuttajien tarinoita. Hankkeessa kerättyyn tutkimustietoon pohjaten aineistosta julkaistaan kirja ja järjestetään tapahtuma ja museonäyttely monikulttuurisuuden arvostuksen lisäämiseksi ja ihmisten tarinoiden tallentamiseksi. Samalla hanke toteuttaa ulkosuomalaisten ja paluumuuttajien juurihoitoa ja lisää paikallista ymmärrystä elämän kirjosta ulkomailla.

Kaikki haastatellut on kutsuttu kutsuvieraiksi tapahtumaan. Heitä on lupautunut nelisenkymmentä kertomaan elämästään, harrastuksistaan, kilpailuistaan, taiteestaan, tuotoksistaan.

Konginkankaan kesäpäivät toivottaa lämpimästi tervetulleiksi ulkomaille muuttaneet ja paluumuuttajat lämpimään yhdessäoloon konginkankaalaisten, kesäasukkaiden, naapureiden, sukututkijoiden, kotiseuturakkaiden ja koko Keski-Suomen väen iloiseen Suomi-tapaamiseen kesällä 2021. Tiedossa on luokkakokouksen malliin mukaansatempaavaa ohjelmaa, vanhojen ystävysten tapaamista, seurustelua, Keski-Suomen herkkuja, musiikkia ja naurua. Ohjelmaa on niin lapsille, lastenmielisille, lautapeliharrastajille, teatterilaisille, runoniekoille, kuorolaisille, kirkkoväelle, monikulttuurisuudesta kiinnostuneille kuin aikuisillekin.

Kesäpäivien ohjelma on monen, monen  yhdistyksen ja talkoolaisen työn tulos. Seuraavat kesäpäivät ovat todennäköisesti 2.- 4.7.2021. Kesäpäiviä koordinoi Konginkankaan kyläyhdistys ry. ja Kömin Kilta ry vastaa ohjelmasta. 
Lisätietoja: Tanja Rämä puh. 040 542 0652, sähköposti tanja.rama (at) gmail.com ja ohjelmaan liittyen Kömin Kilta, Marjatta Huhta, marjatta.huhta(at)outlook.com.

Alla Elina Laitisen suunnittelema symboli Juuret Keski-Suomessa. 

 

 

 

Konginkangas -kankaat suunniteltiin kyläläisten maalauksista City-torppari Elina Laitisen mainioilla taidoilla. Kuoseja on kaksi.

Tilaa osoitteesta kominkilta(at) gmail.com, 0400-386 144

Uuden Keiteleen rannat -korun on suunnitellut ja toteuttanut konginkankaalainen, Design Luode –nimen alla koruja valmistava Sanna Kuitunen. Tilaa koru osoitteessa https://designluode.com/konginkangas-koru/

 

Hankkeet

Konginkankaalta maailmalle -hanke 2020 kerää muuttajien tarinat kirjaksi. Anna vihjeesi muuttajan osoitteesta marjatta.huhta(at)outlook.com Lisätietoja tästäEdith Variksen, Matilanvirran lossarin, 10-lapsinen  perhe muutti 1968 Grumsiin Norjan rajalle.

Tapahtumat

Konginkankaan kyläpäivät kokoaa vuosittain yli 2000 kävijää. Kyläyhdistys jakaa Vuoden Konginkankaalaisen tittelin. Vuonna 2016 sen sai Kömin Kilta. 

Kotiseutumuseo

Perinnekulkue Kömin Killan ylläpitämältä Kotiseutumuseolta kohti Konginkankaan keskustaa Konginkankaan kyläpäivien aikaan.

Julkaisut

Kömin Kilta tallentaa  paikallisperinnettä julkaisuihin ja myy niitä mm. Konginkankaan kesäpäivillä Reimarintuvan seinustalla.

Yhteystiedot

Puheenjohtaja: Martti Isoviita, martti.isoviita(at)gmail.com puh. 040 594 3089. 

Rahastonhoitaja ja jäsenrekisterinpitäjä: Merja Vasama, vasamamerja(at)gmail.com, puh. 040 762 7914.

Sihteeri: Tanja Rämä, tanja.rama(at)gmail.com, puh. 040 542 0652.

Tiedottaja: Marjatta Huhta, marjatta.huhta(at)outlook.com, puh. 050 597 32 57.

Liity yhdistyksemme jäseneksi, jos sinulla on lukkarinrakkautta Konginkankaaseen -kotiseutuusi, kesäpaikkaasi tai suvun/ystävien maille.

Soita tai lähetä sähköpostia osoitteeseen kominkilta(at)gmail.com ja maksa jäsenmaksu: 15 €/2020. Tilinumero: FI95 5543 2940 1357 09. Kenttään: nimi, sähköpostiosoite tai postiosoite.

Laskutusosoite:

Kömin Kilta ry
c/o Merja Vasama
Karoliinantie 16 a 1
44400 Konginkangas

kotisivut yrityksille ja yhdistyksille: keski-suomen verkkomedia