kömin kilta

Kömin Kilta - logo

 

 

Siirtolaistarinoita Keski-Suomesta - Konginkankaalta maailmalle -kirjaa on myytävänä Äänekosken Citymarketissa sekä Äänekosken ja Konginkankaan kirjastoissa. Lisäksi kirjan voi ostaa osoitteesta Kauppatie 2, Konginkangas. (Postin vanhat tilat apteekin vieressä). 

Voit tilata kirjan osoitteesta kominkilta@gmail.com, jolloin hintaan lisätään postituskulut. Hinta 45e + lähetysmaksu Suomeen 8,70e, Ruotsiin 22,70e ja Yhdysvaltohin 47,70e.

Juuret Keski-Suomessa -hankkeeseen kuuluvat kirja, näyttely ja tapahtuma

  • Kömin Kilta keräsi Konginkankaalta maailmalle muuttaneiden elämäntarinat kirjaksi. Kirjassa on 380 sivua ja 200 kuvaa, seikkailuja, harrastuksia, ammatteja ja kokemuksia maailmalta.  Onnistumisia. Odottamattomia käänteitä. Sisua.  Ilmestyi heinäkuussa 2020.
  • Juuret Keski-Suomessa -näyttely ulkosuomalaisten elämästä maailmalla. Viime kesänä näyttelyssä kävi koronasta huolimatta 800 henkeä.  Näyttely avoinna seuraavan kerran heinäkuussa 2021, myös riippuvainen koronarajoituksista. Uutuutena on Riitta Hytönen-Pasasen tekstiilinäyttely kirkossa, riippuvainen myös koronarajoituksista.  
  • Juuret Keski-Suomessa -tapahtumaa ei valitettavasti voida pitää tänäkään vuonna.  

Kansi

 

Esite 2020
Esite 2019
Esite 2018
Esite 2017

Tervetuloa myös liittymään Kömin Killan jäseneksi! Hinta on vain 15e/vuosi. Niin voit pitää yhteyttä kotiseuturakkaisiin paikkakuntalaisiin. Ota yhteyttä tai käy tutustumassa Kömin Killan kotisivuilla jäsenyyteen, kirjahankkeeseen sekä kotiseutuyhdistyksen muuhun toimintaan: perinnekukkapenkkiin, omanalajikkeisiin, teelajeihin, Konginkangas-kankaisiin ja -tuotteisiin ja uusiin aiheisiin! Tilitiedot samat kuin kirjatilauksessa etusivulla. 

Työnäytös ja pihatalkoot

Työnäytöksen ja pihatalkoiden tuloksena Konginkankaan kotiseutumuseon tienoota on kaunistettu rakentamalla pisteaita uuden koulun ja museon väliselle aluelle. Museo on siivottu ja odottaa Juuret Keski-Suomessa näyttelyä rakennetaan kesäkuun ajan. Heinäkuun 1. päivänä kello 10 avaamme ovet yleisölle. Tervetuloa!  

 

Konginkankaalta maailmalle -kirjaan liittyvät juttuja voit lukea Äksästä, Äänekosken kaupunkisanomista: 

Siirtolaistarinoita Keski-Suomesta – Konginkankaalta maailmalle -kirjassa kerrotaan myös 1900-luvun alkupuolella Amerikkaan lähtijöistä.

https://aksa.fi/siirtolaistarinoita-keski-suomesta-konginkankaalta-maailmalle/

Sopeutuminen uuteen kotimaahan, miten Konginkankaalta lähteneet sen kokivat?

http://aksa.fi/miten-konginkankaalta-lahtija-sopeutui-ruotsiin/

Ruotsissa asuva Jari Hult kertoo elämästään ja harrastuksistaan. 

http://aksa.fi/konginkankaalta-kadentaitajaksi-ruotsiin/

Kömin Killan tutkimustyöstä maailmalle muuttaneista.

http://aksa.fi/muualle-muuttaneet-konginkankaalla-tehdaan-tarkeaa-tutkimustyota/

Yksi haastatelluista on Amerikassa asuva Anne Shadrick, joka on tulossa kesällä 2021 Suomeen. Anne tulee kertomaan perustamastaan Suomi-koulusta ja siitä miten lapset oppivat Itsenäisyyspäivästä, karjalanpiirakoita ja munien maalaamisesta:

http://aksa.fi/konginkankaalta-maailmalle-kirjan-tarinoista-anne-shadrick-oi-suomi/

Raija Ohlinin (ent. Liimatainen) tarina on uskomaton! Hän on kunnostanut useampia linnoja Ruotsissa ja tehnyt upean business-naisen uran.

http://aksa.fi/yle-fem-konginkankaalaisen-naisen-uskomaton-tarina-kuninkaallisen-linnanomistajaksi/

  

Tanja Rämä

JUURET KESKI-SUOMESSA -hanke 

- tutkii, julkaisee, keskustelee, asettaa näytteille

Juuret Keski-Suomessa -hanke on Kotiseutuyhdistys Kömin Killan tutkimushanke. Siinä tallennettiin arvokasta kansanperintöä ihmisistä, joiden elämänpolku on johtanut Keski-Suomesta ulkomaille ja mahdollisesti takaisinkin. Keräsimme historiaa kyselyn, haastattelujen, kuvien, korttien ja muiden aineistojen avulla

Alla Elina Laitisen suunnittelema symboli Juuret Keski-Suomessa. 

 

 

 

Konginkangas -kankaat suunniteltiin kyläläisten maalauksista City-torppari Elina Laitisen mainioilla taidoilla. Kuoseja on kaksi.

Tilaa osoitteesta kominkilta(at) gmail.com, 0400-386 144

Uuden Keiteleen rannat -korun on suunnitellut ja toteuttanut konginkankaalainen, Design Luode –nimen alla koruja valmistava Sanna Kuitunen. Tilaa koru osoitteessa https://designluode.com/konginkangas-koru/

 

Hankkeet

Konginkankaalta maailmalle -hanke 2020 keräsi muuttajien tarinat kirjaksi. Edith Variksen, Matilanvirran lossarin, 10-lapsinen  perhe muutti 1968 Grumsiin Norjan rajalle. Lue lisää linkistä.

Tapahtumat

Konginkankaan kyläpäivät kokoaa vuosittain yli 2000 kävijää. Kyläyhdistys jakaa Vuoden Konginkankaalaisen tittelin. Vuonna 2016 sen sai Kömin Kilta. 

Kotiseutumuseo

Perinnekulkue Kömin Killan ylläpitämältä Kotiseutumuseolta kohti Konginkankaan keskustaa Konginkankaan kyläpäivien aikaan.

Julkaisut

Kömin Kilta tallentaa  paikallisperinnettä julkaisuihin ja myy niitä mm. Konginkankaan kesäpäivillä Reimarintuvan seinustalla.

Yhteystiedot

Puheenjohtaja: Martti Isoviita, martti.isoviita(at)gmail.com puh. 040 594 3089. 

Rahastonhoitaja ja jäsenrekisterinpitäjä: Merja Vasama, vasamamerja(at)gmail.com, puh. 040 762 7914.

Sihteeri: Tanja Rämä, tanja.rama(at)gmail.com, puh. 040 542 0652.

Tiedottaja: Marjatta Huhta, marjatta.huhta(at)outlook.com, puh. 050 597 32 57.

Liity yhdistyksemme jäseneksi, jos sinulla on lukkarinrakkautta Konginkankaaseen -kotiseutuusi, kesäpaikkaasi tai suvun/ystävien maille.

Soita tai lähetä sähköpostia osoitteeseen kominkilta(at)gmail.com ja maksa jäsenmaksu: 15 €/2020. Tilinumero: FI95 5543 2940 1357 09. Kenttään: nimi, sähköpostiosoite tai postiosoite.

Laskutusosoite:

Kömin Kilta ry
c/o Merja Vasama
Karoliinantie 16 a 1
44400 Konginkangas

kotisivut yrityksille ja yhdistyksille: keski-suomen verkkomedia