KONGINKANGAS ENNEN VANHAAN

Luettavaa Konginkankaan historiasta

Löyhkälän uuni, kruununmetsätorppareista muistuttamassa

Koiviston uuni, Adoptoi monumentti kohde, toistaiseksi ainoa Keski-Suomessa.
Kirjoitus Koiviston eli Löyhkälän, kruununmetsätorpan, perustamisesta ja asukkaista.

Konginkangas-koru, Kalevala -Koru

Konginkangas-korun malli on löytynyt vuonna 1904 kirkonkylän keskustasta Savolaisen tontilta löytyneestä muinaishaudasta.

Konginkankaan muinaismuistoja

Konginkankaan alueella asuttiin nykyisen hautausmaan ja Pohjoiushiekan uimarannan alueella. Keiteleen rannoilla on seitsemän lapinrauniota. Savolaisen tontilla olleessa haudassa oli kahden vainajan jäänteet ja heidän korujaan ja tarvekalujaan.

Kertomuksia sodassa olleista hevosista

Perheet muistelevat sotaan luovutettuja hevosiaan

Konginkankaan koulun historiaa 1800-luvulla

Keski-Suomi no 3:ssa 20.1.1872 on uutinen Konginkankaan, Keski-Suomen vanhimman, kansakoulun rakentamisesta. Kyseinen ensimmäinen koulurakennus oli Koivula.

Koivula

Koivula rakennettiin ensimmäiseksi koulurakennukseksi, mutta toimi myöhemmin mm. nuorisoseurantalona.

Gallen-Kallela Konginkankaalla kesällä 1904

Gallen-Kallelan perhe vietti kesän 1904 Konginkankaalla Räihän Lintulassa Keiteleen rannalla. Sinä kesän maalatut järvimaisemat kuuluvat Gallen-Kallelan parhaimpiin. Kuuluisin niistä on Keitele-teos, joka on Lontoossa National Galleryssa. Siihen kesään liittyviä maalauksia on 37, ha lukemattomia luonnoksi ja piirustuksia.

Keitele-teoksen kopio on Lintulahden Nesteen huotoasemalla, jonka sen sinne lahjoittivat Konginkankaan Kotiseutukerho Kömin Kilta ry, Konginkankaan Kyläyhdistys ry ja Akseli Gallen-Kallelan Museo.

Niemelän torpan historiikki

Niemelän torppa Konginkankaan Pyyrinlahdelta ostettiin Seurasaareen vuonna 1909. Ne ovat Seurasaaren ensimmäiset ulkomuseo-rakennukset.

Ranskalainen arkkitehti Laura Boit teki Niemelän torpasta loppupäättötyön. Se on luettavissa netissä, linkki Konginkankaan Kyläyhdistyksen uutissivulla.

Liimattalan talon historia

Liimattalan kantatalo tuli Rautalammin hallintopitäjän maakirjoihin ensimmöäisen kerran vuonna 1561, jolloin sinne muutti Savosta Pyyrinlahden ensimmäinen asukas, Pekka Pekanpoika Liimatainen.

Pellot on karut ja tiet tiettömät

- Keskisuomalaisen juttu Iisjärven taloista v. 1948

kirj. toimittaja Aarne Vuorinen

Nuijasota

Pyyrinlahden hallinnollinen keskus

Liimattalan talon kaksi isäntää oli valtiopäivämiehiä ja nimismies. Kauton talon isännät olivat nimismiehiä.

Pyyrinlahden hohdokas aika

Aarne Vuorisen kirjoitus

"Paavontupa" - kauppias Vilho Mäilän juttu Sampo-lehdessä 50-

luvulla

Vilho Mäilän kirjoitus Kongintaipaleesta

Sampo-lehdessä

Huosiaismäen taistelu

Vuonna 1714 ruotsalainen kapteeni Enberg ja 72 miehen partio taistelivat Pyyrinlahden Kurikkakankaalla venäläisiä eversti Rene de Telliacin johtamia 500 venäläistä kasakkaa vastaan. Paikalla on Nuijasodan ja Huosiaismäen taistelun muistomerkki.

Pyhäkankaan karsikko ja Konginkankaan seurakunnan

vaiheita

Pyhäkankaan karsikko, Suomen läntisin, sijaitsee Äänekosken Liimattalasta Häkkilään johtavan tien varrella. Saarijärveen kuuluneen Pyyrinlahden, nykyisten  Liimattalan, Laajarannan ja Riihilahden, asukkaat veivät vainajansa Saarijärven kirkkomaahan. Matkalla he tekivät karsikkopuuhun merkinnät vainajasta.

Pyhäkankaan karsikkopetäjät

Arvo Koskisen kirjoitus Sampo-lehdessä v. 1948

Konki Kunniaan

Aarne Vuorisen kirjoitus 28.4.1992

Ala-Keiteleen ja Keiteleen Räihänselän välillä oli kannaksen yli veneiden vetokonki

vielä 1800-1900-lukujen taitteessa. Konki meni keskellä Konginkankaan kylää.

Alankomaiden kultadukaatti

Kaarina ja Pentti Leppänen luovuttivat kultadukaatin
17.3.2012 Keski-Suomen Museolle toimitettavaksi
Museoviraston Rahakammioon.

Matkailijareitti

ennen vanhaan

Kotiseutumuseo 2012

Takaisin sivulle Kömin Kilta.

kotisivut yrityksille ja yhdistyksille: keski-suomen verkkomedia