laajaranta

Kerrotaan, että kun J.L.Runeberg ajeli ensi kertaa Saarijärven pitäjän rajalle Laajarantaan, hän otti hatun päästään ja huokaisi: ”Ahh, Suomen kaunein paikka”. (Runoilija liikkui tiettävästi seudulla ollessaan Saarijärvellä kotiopettajana 1820-luvulla.)


Laajarannan kylä sijaitsee noin 13 kilometrin päässä Äänekosken keskustasta. Kylällä on paljon nuoria lapsiperheitä. Yhteensä kylällä on noin 50 taloutta ja satakunta loma-asuntoa. Laajarannassa ja viereisessä Liimattalan kylässä asuu nelisensataa asukasta.

Vesi- ja viemäritilanne on hyvä, sillä kylillä toimii Mämmen vesiosuuskunta. 

Laajarannassa toimii emolehmätila ja kaksi hevostilaa. Entinen kyläkoulu on nyt yhdistetty valjas- ja nahkatyöverstas Laajavaljas ja taidenäyttelytila Laajan Galleria. Laajaniemen leirikeskuksen omistaa Äänekosken seurakunta.

Laajarannan kylätoimikunta toimi aktiivisesti 1990-luvulla. Mm. uimaranta rakennettiin talkoilla 1997 ja siellä pidettiin paljon yhteisiä tapahtumia. Nyt kylätoimikunta on laitettu lepäämään ja odottamaan aktiivisempia aikoja. Varsinaisen kylätoimikunnan väliaikainen hautaaminen ei kuitenkaan merkitse, etteikö kylällä tapahtuisi mitään!

Laajarantalaiset suuntaavat luonnostaan Äänekoskelle: siellä on omalääkäri ja monen kyläläisen työpaikka. Alakouluikäiset lapset kulkevat Mämmen koululle, yläkoululaiset Äänekoskelle. Yhteistyö Konginkankaan ja Liimattalan lisäksi myös mämmenkyläläisten kanssa on luontevaa.

kotisivut yrityksille ja yhdistyksille: keski-suomen verkkomedia